Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az első hajlítható iPhone

2022.11.11. 07:37

Az összecsukható, vagy éppen kinyitható okostelefon koncepciója egyáltalán nem újdonság, a legnagyobb androidos gyártók már évekkel ezelőtt bemutatták saját modelljüket. A dél-koreai Samsungnál például a kinyitva tabletté alakuló Fold és az összecsukott állapotban még kisebbé alakuló Flip modellek viszik a prímet, míg a kínai Honornál jelenleg a Magic V jelenti a csúcskategóriát.

A szintén kínai Huawei idén nyáron mutatta be új hajlítható telefonját, a Mate XS 2-t, mely a korábban felsorolt telefonok formaterveivel teljesen szembe megy – a készülék kijelzője ugyanis nem könyvszerűen csukható össze, hanem az egyszerűen rásimul a készülék bal oldalára és hátlapjára. A hajlítható mobilok piaca tehát jelenleg is dübörög és egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egy gyártó azonban eddig még teljesen kimaradt a buliból: az Apple.

A cupertinói székhelyű gyártó mindig is a megfontoltságról volt híres, soha nem vetette bele magát azonnal mások által kialakított trendekbe, a legtöbb esetben ugyanis inkább maguk hoztak létre ilyeneket – ha pedig mégis beálltak valaki más mögé a sorba, azt csak évekkel később tették. Szoftveres szinten elég csak az iOS 14-ben megjelenő widgetekre gondolni, melyek az androidos készülékeken már a kezdetektől fellelhetők voltak, míg hardveres területeken például a mindig ébren kijelzőre – mely a konkurencia készülékein szintén évek óta jelen volt, az Apple azonban csak idén ősszel, az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max mobilokban mutatta be saját verzióját.

Korábban már arról is lehetett pletykákat hallani, hogy az almás cég már dolgozik a saját, hajlítható mobilján (vagy egyesek szerint iPadjén), ennek bemutatására azonban még a legoptimistább becslések szerint is 3-4 évet kell várni. Abban ugyanis szinte biztosak lehetünk, hogy ha az Apple piacra dob egy hajlítható iPhone-t, az nem csak holmi második csúcskategóriás modell lesz, hanem onnantól kezdve minden jövőbeli új iPhone ezzel a technológiával lesz ellátva.

A gyártó életében egyébként ez a váltás legalább akkora, ha nem nagyobb volumenű lenne, mint a 2017-es, amikor az iPhone X piacra dobásával lefektették az iPhone-ok „következő évtizedének alapkövét”.

Megunta a várakozást

2027 környéke azonban még meglehetősen messze van, így egy kínai youtuber úgy gondolta, ha az Apple nem képes bemutatni egy hajlítható iPhone-t, majd ő elkészíti házilag.

A több mint 17 perces videóban a férfi lépésről lépesre elmagyarázza, hogyan is sikerült több mint 200 napnyi próbálkozás, számtalan balul elsült kísérlet és megannyi egyedi alkatrész legyártása után egy Motorola Razr zsanérjának felhasználásával létrehozni az első hajlítható iPhone-t. Az alapkészülék egy iPhone X volt, melynek OLED-kijelzőjét szerették volna tökéletes formában kinyerni a készülékből, a laminálásnak és a 3D touch technológiát szolgáltató rétegnek köszönhetően azonban ez egy sokkal nehezebb feladat volt, mint azt először hitték.

A kitartó munkának azonban meglett a gyümölcse, így elkészült a szörnyszülött mobil, mely ugyan valóban az iPhone X kijelzőjét használja, jó pár egyéb módosítást kellett végezni rajta. A chip maradt az A11 Bionic, maga a készülékház azonban már egy iPhone 13 Próé, és a félbevágás miatt a vezeték nélküli töltéstől és a MagSafe adta pluszoktól is meg kellett válnia a youtubernek. Az akkumulátor sem maradhatott a régi, a korábbi 2716 mAh-s egységet egy mindösszesen 1000 mAh-s akksival kellett felváltaniuk, hogy az kényelmesen elférjen a készülékházban. Ennek köszönhetően a Frankenstein-mobil alig képes 2-3 óránál tovább üzemelni, így mindennapi használatra szinte teljesen alkalmatlan.

Nem lesz egy tartós darab

Mint ismeretes, az iPhone-okban használt OLED-kijelzők hajlíthatók, azonban korántsem a folyamatos hajtogatásra lettek tervezve, így bár elképesztő, amit a kínai youtuber elért, az általa iPhone V-nek nevezett készülék rendkívül hamar tönkre fog menni. Egyes becslések szerint az ilyen kijelzők körülbelül 100-200 kinyitás, majd becsukás után megtörnek, mely ezerszer kevesebb annál, mint amit például egy Galaxy Fold vagy egy Galaxy Flip kibír. Az iPhone V megalkotását összefoglaló videót alább tekintheti meg:  • Tippek
  • Bankszámla

Rovatok