Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj a Google-nél

2023.01.12. 06:04

Ugyan még csak néhány hónapja, hogy a Google piacra dobta legújabb okostelefonjait, a felhasználók máris olyan jelenségeket kezdtek el tapasztalni, melyek többévnyi használat után sem kellene hogy megjelenjenek.

Természetesen a Pixel 7-ről és a Pixel 7 Próról van szó, az amerikai gyártó csúcskészülékeiről, melyek egyébként rendkívül kiemelkedő telefonok lettek – olyannyira, hogy 2022-es összeállításunkban fel is kerültek az év legjobb telefonjait összegző listára – most azonban úgy tűnik, mégis homokszem kerülhetett a gépezetbe.

A Pixel-tulajdonosok az elmúlt hetekben valósággal elárasztották a Twittert és a Redditet olyan posztokkal és képekkel, melyekben új telefonjuk hátlapi, teljesen összetört kamerarendszerét mutatják. Az első néhány esetben persze mindenki arra gondolt, hogy néhány ügyetlen felhasználó próbál a közösségi oldalakon lejárató kampányt indítani, majd ezzel ingyenes cserét kikönyörögni a Google-től – a napok és hetek múlásával azonban egyre egyértelműbbé vált, hogy minden bizonnyal egy gyártási problémáról van szó, mely számtalan készüléket érint.

Túlgondolták a dizájnt?

A Pixel 6-os és Pixel 7-es mobilok szinte a megtévesztésig hasonlítanak egymásra, a hátlapi – jelen esetben problémás – kamerasziget dizájnján azonban változtatott a Google. Míg a Pixel 6-os telefonokon a hátlapi kitüremkedés teljes egészét egy egybefüggő üveg fedi, addig a 7-es szériánál már konkrétan csak a lencséket takarja üveg, a kamerasziget többi részét alumínium fedi.

A dizájnváltás mellett állítólag azért kötelezte el magát a Google, hogy javítsák a kamera minőségét, az előző széria hosszú üveglapján ugyanis néhány kedvezőtlen esetben rosszul tört meg a fény, mely miatt csíkok jelentek meg a képeken. Ezek mellett továbbá úgy gondolták, hogy a kisebb üvegfelület egyenesen arányos lesz azzal is, hogy az sokkal ellenállóbb lesz az olyan külső behatásokkal szemben, mint például egy leejtés. Tévedtek.

A helyzet iróniája, hogy a mobilok „vesztét” pont az a fejlesztés okozza, mellyel egyébként jobbá akarták tenni a telefonokat. Ha a közösségi oldalakra feltöltött telefonok kameráját védő üvegréteg betörése valóban egy leejtés miatt következett volna be, a repedéseknek még véletlenül sem úgy kellene kinézniük, ahogy az a fotókon megfigyelhető – konkrétan olyan látványt nyújtanak a mobilok, mintha azok kamerája egy golyóval lett volna eltalálva.

Szintén gyártási hibára enged következtetni az a tény is, hogy a berobbant kamerák modelltől függetlenül rendre ugyanúgy néznek ki,

ha leejtették volna őket, azok az esési magasságától, az ütközési ponttól és az érkezési felületek feltételezhető eltérése miatt teljesen eltérően néznének ki.

De mi állhat a háttérben?

Meglepő módon nem ez az első eset, hogy néhány okostelefon kamerája hasonló módon „berobban”. A Samsungot például az elmúlt években kétszer is sújtotta a probléma – először 2016-ban, a Galaxy S7-es mobilokkal (úgy néz ki, a hetes szám el lett átkozva), majd 2021-ben a Galaxy S20-as széria tagjai rosszalkodtak. A felhasználók mindkét esetben csoportos keresetet nyújtottak be a dél-koreai gyártó ellen.

A problémát nem meglepő módon a direkt ilyen célokra kifejlesztett speciális üveg okozza, melynek pontos gyártója a Google mobiljainak tekintetében egyelőre nem ismert, a használt technológia azonban gyártótól függően közel megegyező. Az ilyen üvegek lényege, hogy azok karcállóságát és strapabíróságát az üveg megnövelt felületi feszültségével próbálják elérni, ha azonban az arányok felborulnak, a képeken látott eredményekre lehet számítani.

Azt, hogy pontosan mi váltja ki a robbanást, egyelőre még nem tudni, az ArsTechnica cikke szerint azonban az egyik legnagyobb ludas a hirtelen hőmérséklet-változás lehet. Ez egyébként egybefügg a probléma megjelenésének időpontjával is, azokat ugyanis a hidegebb, téli hónapokban kezdték el a felhasználók észlelni. A lap szerint, ha a hidegebb, bizonyos esetekben akár fagypont alatti kinti klímából bevisszük a mobilt a jóval melegebb, felfűtött házba/lakásba, az egy hibás üveggel ellátott készülék esetében egyértelműen okozhatja a kamerát védő üvegfelület betörését.

A Google egyelőre hallgat

A felhasználók által leírtak és a képek látványa alapján nehéz elképzelni, hogy felhasználói visszaélésről lenne szó, ennek ellenére azonban a Google még semmilyen nyilatkozatot nem adott ki az üggyel kapcsolatban – sőt mi több, a hibás készülékeket egyelőre még csak garanciálisan sem javítják, a szerviz szerint ugyanis a lencsék betörése nem rendeltetésszerű használat következtében történhetett.

A felhasználók egyelőre nem tudnak hová fordulni, hibás készülékeiket helytől függően 200 és 400 dollár (körülbelül 75 és 150 ezer forint) közötti áron javítanák, melyet egyszerűen felháborítónak tartanak. Kíváncsian várjuk, mi lesz a keresőóriás válasza a felhasználók és a sajtó egyre csak növekedő nyomására.  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok