Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél nagyobb iPhone-t dobhat piacra az Apple

2023.05.25. 14:07

Még hónapok választanak el minket az iPhone 15-ös mobilcsalád feltételezhetően szeptemberre időzített megjelenésétől, a legfrissebb szivárogtatások azonban már nem is az idei, hanem a jövő évi mobilokról szólnak – a napokban ugyanis befutottak az első információk az iPhone 16-ról.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az iPhone 15 a jelenleg ismert információk alapján egy kifejezetten nagy frissítés lesz. Igaz, az alapmodellek csak egy kisebb ráncfelvarráson esnek majd át, a Pro modelleket azonban teljesen újratervezi az Apple. A legfontosabb újítások közé a több mint tíz éve használt Lightning csatlakozó USB-C-re való cserélése, a titánház, és a lekerekített, minden eddiginél vékonyabb kávával szerelt kijelző tartozik majd.

Ezt egészíti ki a Pro Max modell esetében majd egy akár hatszoros optikai közelítésre képes periszkópos telefotókamera, melynek köszönhetően a hátlapi kamerasziget még a jelenlegi, iPhone 14-es modellekénél is nagyobb lesz – kérdés azonban, hogy ha ennyi minden változik idén, mi marad jövőre? A szivárogtatók szerint szerencsére egészen sok minden.

Végre bemutatkozhat az iPhone Ultra

A tavalyi év végén még arról írtunk, hogy idén az Apple négy új telefont dob piacra, az iPhone 15-öt, az iPhone 15 Plust, az iPhone 15 Prót és az iPhone 15 Ultrát – nem sokkal később azonban kiderült, hogy a cupertinói cég idén még nem áll készen arra, hogy legnagyobb mobilját átnevezze. A lépés egyébként nem lett volna meglepő, 2022-ben ugyanis az Apple már két termékére is ráaggatta az Ultra jelzőt, márciusban az M1 Ultra chipre, kicsivel több mint fél évvel később pedig az Apple Watch Ultrára.

Az Apple névválasztásai mögött azonban a legtöbb esetben valamilyen nyomós indoknak kell húzódnia. 2018-ban például a nagyobb kijelzővel szerelt iPhone Xs-t azért nevezték már Plus helyett Maxnak, mert az egy minden eddiginél nagyobb, teljes kijelzőt beborító kijelzőt kapott – a helyzet pedig az, hogy valószínűleg ez a forgatókönyv fog bekövetkezni 2024-ben is.

A legfrissebb pletykák szerint ugyanis az Apple növel majd a két felső kategóriás telefonjának kijelzőméretén, méghozzá nem is keveset.

A 9to5mac-hez eljuttatott információk alapján az iPhone 16 Pro kijelzője 6,1 hüvelykről 6,3 hüvelykre nő majd, míg az iPhone 16 Ultra kijelzője 6,7 hüvelykről 6,9-re, mely papíron kevésnek tűnhet, a valóságban azonban mindenképp érezhető lesz a változás – főleg a nagyobb modell esetében, aminek mérete a 2010-es évek belépőszintű tableteinek kijelzőméreteivel vetekszik majd.

A lap grafikusa el is készítette az új készülékek háromdimenziós modelljeit, bal oldalt az iPhone 15 Pro Maxot, míg a jobb oldalon a már nagyobb kijelzővel szerelt iPhone 16 Ultrát veheti szemügyre.

Messze még a megjelenés

Mint írtuk, az Apple egyelőre még az iPhone 15-ös mobilcsaládot sem mutatta be, így a 16-os szériáról még rendkívül korai beszélni – minden szivárogtatást érdemes fenntartásokkal kezelni, legalább addig, míg több forrásból nem érkezik megerősítést. Az persze, hogy az Apple hogyan dönt, biztosan csak 2024 szeptemberében fog kiderülni, addig azonban még számos bejelentést tartogat az almás cég.

Az egyik ilyen természetesen az idei iPhone-dömping, előtte azonban még júniusban a 2023-as Worldwide Developer Conference-en is tartanak egy előadást, melyen olyan sok dolgot készülnek felfedni, hogy a kevésbé fontosabb dolgokat már az esemény előtt elkezdték megosztani a nagyérdeművel. A június 5-i keynote-on, mely magyarországi idő szerint 19:00-kor veszi majd kezdetét az Apple az iOS, az iPadOS, a macOS, a watchOS, valamint a tvOS új verzióit mutatja majd be, ezen felül pedig egy eddig még nem látott, 15 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Airt is leleplezhetnek.

Az est sztárja azonban az Apple csodaszemüvege lesz, mely egymagában támaszthatja fel a manapság kifejezetten hanyatló AR/VR szemüvegek piacát. Arról, hogy mire lehet képes a szivárogtatók által Reality Pro/Reality One néven emlegetett készülék, az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben.  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok