Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában szakértők kezelik a mobilfüggőket

2007. november 23., 15:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nemcsak technológiai fejlettségben jár a világ előtt Dél-Korea, de az ember és a kütyük viszonyának kezelésében is. A távol-keleti országban már régóta foglalkoznak a netfüggőkkel, most pedig sorra kerültek a mobilfüggők is. Egy civil szervezet az SK Telecom mobilszolgáltató támogatásával elkezdte tanítani a fiatalokat a helyes mobilhasználatra.

A kísérleti programban tizenkét iskola vesz részt, és ezekben az intézményekben zárható telefontárolókat helyeznek el, ahová a diákok - önkéntes alapon - betehetik készülékeiket, így még véletlenül se éreznek majd késztetést arra, hogy órán is a mobilt nyomkodják. A következő két hónapban a szakértők kifaggatják a diákokat, mit éreznek, amikor nincs velük a mobiljuk. Emellett megtanítják őket a mobilok helyes használatára.

Egy kutatás szerint a 14 és 19 év közöttiek 90 százalékának van mobiltelefonja, 38,2 százalékuk havonta több mint ezer sms-t küld, és 43,7 százalékuk órán is üzenget barátainak.

Magyarországon is hasznos lenne az oktatás, különös tekintettel arra, hogyen kell kivédeni az utólag lemondható előfizetéses szolgáltatásokat, miként lehet kordában tartani a költést, milyen díjcsomagot érdemes választani.

Öt megapixel és giccshorror

2007. november 23., 08:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Samsung feltehetően nem tudott rendet tenni dizájnrészlegén, így két egymással viaskodó, a szépségről ellentétes módon gondolkodó csapat kaparinthatta meg a G600-as elkészítésének jogát. A külseje nem igazán szép, illetve valahogy nem áll össze, de ez a legkisebb baj. Az egyébként gyönyörű, 240x320-as kijelzőn alapból a magyar parlament jelenik meg, felette időnként megjelenő madarakkal. Az animált háttérkép láttán már a szívemhez kaptam, de később a menüből kiderült, ez nem is egyszerű háttérkép, hanem „dinamikus home screen”.

Ami egyébként azt tudja, hogy este a kijelzőn is este van, a parlament ki van világítva, és az égen nem madarak tűnnek fel, hanem hullócsillagok. A napszakváltás persze elsőre valóban látványos, de azért sokkal inkább borzasztó. A menü megrajzolásánál egyébként az említett másik csoport vehette át az irányítást, ugyanis ez kifejezetten szép, és a fentiekkel ellentétben minimalista. Míg a menüben minden gyártó szinte minden telefonjában animál (az sms-ekre lépve a borítékból előbújik a levél stb.), itt sima egyszínű ikonokat találunk, amik szerencsére nem táncolnak. Emiatt az összes korábbi mellényúlást hajlandó lettem volna megbocsájtani, de a telefon végső csapást mért az érzékeimre. Mikor ugyanis be akartam írni egy telefonszámot, megjelent egy asztal, rajta egy piros borítójú könyv, melynek üres lapjaira aranyozott hegyű töltőtollal kellett felírnom a számokat. Ja, és a parlament a háttérből kis fotóként a lap tetejére animálódott. Ez persze ez átállítható (bár a könyv és töltőtoll eltűnése után a betűk alapszíne szivárvány, nem pedig fekete, ezt külön ismét állítani kell), de a kép addigra retinámra égett, és órákig nem tudtam szabadulni tőle. Ez egyébként szép Samsung-hagyomány, nem a G600 újítása, de ez csak tovább ront a helyzeten.

A fotósképességekkel kapcsolatban túl sokat nem tudok mondani, én telefonban még nem láttam normális kamerát (oké, szerintem nem is való bele), ebben sincs, öt megapixel ide vagy oda - bár a mobilmezőnyben biztos ez az egyik legjobb. Csináltam pár próbaképet otthon villanyfénynél, de nem lettek értékelhető képek, akár vakut használtam, akár nem. Utcán, déli verőfényben is kipróbáltam, az se győzött meg. Persze lehetnek helyzetek, amikor szükség van kamerára (pl. koccanás dokumentálása, mindig ezt az egyet emlegetik), de aki fotózni akar, vegyen fényképezőgépet komolyabb ccd-vel és a gombostűfejnél nagyobb optikával. A mobilok fényképezőképességéről szóló elemzéssel és teszttel a közeljövőben jelentkezik az Index techrovata, ahol a G600 utódja is az indulók között lesz. A részletekről ott. (A telefont a szolgáltatók (még) nem árulják, kártyafüggetlenül 80-100 ezer körül kapható.)

Kezünkben a Neonode N2

2007. november 22., 07:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szerda este bemutatták hazánkban a Neonode új mobilját, amely nagyon pici, nagyon műanyag, és leginkább az olcsó tamagocsikra hasonlít. Simán elfér egy cigisdobozban, úgyhoz ezentúl érdemes lesz belenézni a földön felkvő, gyanúsan ép cigisdobozokba, hátha a nem büdös csikkek vannak benne, hanem a csaknem százezer forintos N2.



Egyetlen gomb van a kijelző alatt, amely a beállítások menüpontban működik, máshol nem igazán, mindent az érintőkijelzővel kell irányítani. Fél órán át forgattam a kezemben a furcsa mobilt, és mivel nincs benne túl sok aktuális csúcstechnológia, elég alaposan kiismertem.

Még több kép, még több szöveg a tovább gomb után.

Tovább

Mobilszélessáv 900 megahertzen

2007. november 20., 17:23 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn Elisa nemrég 900 megahertzen is beindította a szélessávú HSPA mobilinternetet, és természetesen már van olyan mobiltelefon, amely ezt ki is tudja használni. A mobilok többsége kizárólag 2,1 gigahertzen tud HSPA adatkapcsolatot felépíteni, a Nokia 6121 classic azonban 900 megahertzen is.

Pár hete a T-Mobile és a Pannon tíz-tízmilliárd forint plusz áfát pengetett ki a 2008-ban lejáró 900 megahertzes koncesszió 7,5 éves meghosszabbításáért, és egyébként azt is vállalták, hogy a következő két évben nettó húsz-húszmilliárd forintot fordítanak a mobilszélessáv fejlesztésére. Ez rengeteg pénz. Sajnos pont szabadságon voltam a bejelentés idején, és sehol sem látok infót arról, hogy lesz-e nálunk HSPA a 900 megahertzen. Megkérdeztem az érintetteket, hamarosan többet megtudunk.

Napster a mobilban

2007. november 20., 16:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ügyesen taktikázik az AT&T, egyszerre több vasat tart a tűzben. Nemcsak az iPhone kizárólagos amerikai forgalmazója, de hamarosan piacra dob egy zenelejátszós Samsungot is, amelyről közvetlenül elérhető a Napster online zeneboltja. (via Engadget)

Mobilversenyre magyar!

2007. november 20., 12:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Elég sok fejlesztői versenyt írtak ki mostanában mobil platformokra. Van egyrészt a nemrég elindított Google Android verseny, melynek keretében tízmillió dollárt osztanak szét a legjobbak között, van egy UIQ Open verseny, amelyre idén december 31-ig kell nevezni kész programmal (nem tudom az Ericsson hazai fejlesztőinek van-e olyan spinoff cégük, amely UIQ fejlesztéssel foglalkozik), és van a Nokia Mobile Rules verseny, amelyre kétféleképpen lehet benevezni: üzleti tervvel vagy szoftverrel. Az üzleti tervet péntekig össze kell dobni, mert lejár a határidő, mobilos szoftverrel viszont 2008 január 25-ig lehet nevezni. Emellett az Adobe is kiírt egy versenyt, 2008 február 15-ig kell beküldeni a mobilon futtatható Flash Lite játékokat.

Aki hallott más hasonló mobilos megmérettetésről, feltétlenül írjon hozzászólást!

Adatokat küld haza az iPhone?

2007. november 19., 17:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Évekkel ezelőtt mindenki hangosan felhorkant azon a híren, hogy a csúnya gonosz Microsoft az eredetiségellenőrző programmal adatokat gyűjt be a felhasználókról. Most pedig nagyon úgy tűnik, hogy az Apple is hasonló az utat jár. Begyűjti az iPhone-használók IMEI számát, IP-címét, a részvényárfolyam-figyelő beállításait és más egyéb adatokat, írja a 9 to 5 Mac hírszájt.

Ezen adatok segítségével az Apple elég átfogó képet kaphat az ügyfeleiről. Kiderülhet merre utazgatnak, milyen cégekbe fektetik a pénzüket, milyen weboldalakat látogatnak, és még sorolhatnánk. Ezt a nagy adathalmazt akár a vásárláskor használt bankkártyaszámmal is összekötheti, így érthető, hogy a hekkerek már dolgoznak a beépített kém likvidálásán. Először azonban még ki kell deríteni, hogy a kódok közt szereplő IMEI valóban az telefon IMEI kódját jelöli-e.

Frissítés: A Heise - és rá hivatkozva a Computerworld - azt írja, hogy nem a telefon IMEI számát küldi el az iPhone a központnak. Lefülelték a kiküldött adatokat, és így kiderült, hogy az időjárás-előrejelző és a tőzsdefigyelő program más-más értéket továbbít. A címben és a bejegyzésben megfogalmazott kérdésre a válasz: úgy tűnik nem.

Philips Xenium 9@9: két hónapig bírja egyetlen feltöltéssel

2007. november 19., 15:38 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Milyen kár, hogy a Philips hivatalosan nem terjeszti a mobiljait Magyarországon. Az új Xenium 9@9 biztosan érdekes tesztalany lenne, hiszen ha hihetünk a cég állításának, a mobilt két hónapon át távol tarthatjuk a konnektortól. Feltéve, hogy csak órának használjuk, mivel ez csupán készenléti idő. Telefonálni 17 órát lehet vele egy huzamban. Kijelzője hatvanötezer színű, van benne bluetooth, microSD memóriakátyával bővíthető, és van benne vga kamera, amit akár ki is hagyhattak volna, hogy még több akku férjen el.

Mivel a csatolt képen teljesen szemből látható a mobil, egészen biztosak vagyunk abban, hogy tíz centi mély, és egy beépített mókus termeli folyamatosan az energiát.


Mi legyen a címe a mozifilmnek?

2007. november 19., 15:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Indiában a közönség döntheti el, hogy mi legyen a címe egy mozifilmnek, és természetesen sms-ben lehet szavazni. A játékban nincs semmilyen csavar, a legtöbb szavazatot megszerző szó lesz a film címe. Az alábbi három lehetőség közül lehet választani:

1) Krishnarjuna 2) Krishnarjunulu and 3) Mitramaa

A feltehetően százmilliónyi szavazóból heten ajándékokat is kapnak. Szép gesztus.

Elkészült a Skype-mobil

2007. november 19., 14:18 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Elkészült a Skypephone, amellyel a világ bármely Skype-használója ingyen felhívható. A telefon a brit Three mobilszolgáltató és a Skype közös fejlesztése, ezért egyelőre csak a Three boltjaiban kapható (Nagy-Britannián kívül Olaszországban és Ausztráliában is). Sajnos a szolgáltatás csak addig ingyenes, amíg az ügyfél nem lép át az Ésszerűség Határán, ami négyezer percnél található. Ugyanígy ingyenes a csevegés: tízezer üzenetváltásig egy huncut garast sem kell kifizetni.

A mobil átszámítva tizenhétezer forintba kerül, van benne 3G, bluetooth és 256 megabájtos microSD kártya.


Mindent ver a Glofiish

2007. november 19., 13:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Sok hasonlóság van a beton építőelemek és a Glofiish M800 közt, de az utóbbi nem a szilárdságával ver mindent, hanem a tudásával. Az óriási 2,8 colos érintőkijelzőn 480x640 képpont fér el, azaz jobban lehet vele netezni, mint a többi mobillal, mert a szájtok nagyobb része látszik a kijelzőn. A WinMobile Pro operációs rendszert 500 megahertzes Samsung processzor hajtja, van EDGE és HSDPA, meg SiRF Star III GPS, wifi, bluetooth és két megapixeles kamera. Hétszázötven dollárt ér. (via Engadget)


Nyolc megapixel a mobilban

2007. november 15., 21:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Már megint világelső a Samsung valamiben, kár, hogy a megapixelek számával arányosan nem nő az optika mérete, és így aligha esik be elegendő fény az érzékelőre. Egyébként a 8 megapixeles szenzor 10,5x11,5x9,4 milliméteres, tehát elég nagy helyet igényel. Laptopban talán jobban elférne, bár még úgy is ronda nagy kocka éktelenkedne a kijelző fölött. via Engadget

Röhögjünk egymás béna hangüzenetein!

2007. november 14., 22:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mostantól nem kell a hangposta felhívásával vacakolni, a Pannonnál legalábbis az új Hangposta MMS szolgáltatással a beérkezett üzenet rögtön továbbítódik a felhasználó mobiljára, mms-ben. Így az üzenet többször meghallgatható, lemásolható, továbbküldhető. Ez utóbbi a legfontosabb: ezentúl kétszer meg kell gondolni, hogy hagyunk-e üzenetet pannonos ismerősnél, hiszen minden szó nyilvánosságra kerülhet. A szolgáltatásért egyébként havi 390 forintot kell fizetni.

Apple + Nokia = otthoni internet számítógép nélkül

2007. november 14., 19:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kétség sem férhet hozzá, hogy a Nokia N95 a maga több megabites letöltési sebességével nagyon is alkalmas az internetezésre, de ki a fene akar kis kijelzőn netezni, ha lehet nagyobb méretűn is? A mobilt a tévére lehet kötni, csakhogy a vastag madzagon lógó készülék gombjait nem lehet jól használni, a Nokia bluetooth billentyűzete pedig túl könnyen összecsukható. Itt jön a képbe az Apple új drótnélküli billentyűzete, amely Darla Mack blogger szerint kompatibilis az N95-tel, ráadásul nagyon jól néz ki. Nem arra gondolok, hogy mostantól mindenki dobja ki a számítógépét, és emailezzen tévére kötött mobillal, de a megoldás jól jöhet vidéken (nagymamánál, nyaralóban stb.), ahol esetleg van tévé, de nincs külön nethozzáférés.



Aki látott olcsóbb/szebb/jobb bluetooth billentyűzetet, amely kompatibilis a mobilokkal, ne legyen rest írni egy hozzászólást!

Mozgásérzékelő az N82-ben

2007. november 14., 07:59 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kedden a Nokia megmutatta az N82 prototípusát, így alaposan megismerhettem az új top modellt. Nem túl szép és sok benne a plasztik, de legalább jól dolgozik. Kijelzője nagy (2,4 colos), van benne műholdas helymeghatározás meg 3,6 megabites mobilinternet, az öt megapixeles autofókuszos kamerához pedig xenon vaku tartozik, amellyel a szoba homályában sokkal jobb fényképek készíthetők, mint a kamerás mobilok többségén lévő fehér fényű ledekkel.



Videó módban másodpercenként 30 képkockát rögzít 640x480 képpont felbontásban, és van rajta tévékimenet, amely egyben szabványos fülhallgató csatlakozó is. Az N82 tehát nagyon hasonlít az N95-re, de várhatóan sokkal olcsóbb lesz. Információink szerint adók és szolgáltatói hűségnyilatkozattal járó támogatások nélkül 450 euró körül várható az ára.



Az N82 gombjai jól használhatóak.



Mozgásérzékelő is van az N82-ben, azaz a megjelenített kép a mobillal együtt magától oldalra fordul. Működik a böngészőben és a menüben is.

Megjelenik a Nokia N82?

2007. november 13., 21:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Holnap állítólag nagyon sok minden kiderül a Nokia új top mobiljáról, az N82-ről, amelyről véletlenül találtam pár hivatalos sajtófotót az All About Symbian szájton. Ezek mind a Nokia weboldaláról szivárogtak ki. Az N82 öt megapixeles kameráját xenon vaku segíti, láthatóan van benne GPS, és bizonyos részleteiben nagyon emlékeztet az N81-re, de kizárt lehet, hogy tévedek. Állítólag holnap mindenki megtudja, hogy mit tud a mobil, de addig nem. Az AAS szerint állítólag egyeseknél már volt a mobil, de csak holnap írnak róla.


Olcsóbb mobilinternet külföldön

2007. november 13., 21:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Végre itthon is bevezette a Vodafone azt a roaming adatcsomagot, amellyel olcsóbbna lehet külföldön mobilról netezni. Háromezer forintért mostantól a magyar vodások is elérhetik a Vodafone Connect Roaming csomagot, amellyel 20 országban 24 órán át lehet netezni. A határ sajnos nem a csillagos ég, hanem 50 megabájt. Ez az adatmennyiség bővel elegendő lenne arra, hogy egy tipikus egyhetes nyaraláson naponta ránézzen az ember az emailjeire, csakhogy ott az a fránya 24 órás időkorlát.

Reménykedjünk benne, hogy valamelyik szolgáltatónk még jövő nyár előtt előáll olyan díjcsomagokkal, amelyek jobban igazodnak a nyaralási szokásainkhoz. Az autópálya-matrica jó példa lehet, hasznos lenne a hétvégi, az egy és két hetes, valamint az egy hónapos roaming csomag. Sőt, lehetnének sms-ben megvehető csomagok is: adatroaming+autópályadíj, adatroaming+autópályadíj+balesetbiztosítás, és még sorolhatnám.

Olcsó luxusmobilok a Nokiától

2007. november 13., 20:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Akinek nem egyértelmű, hogy a kedden bemutatott 8800 Arte és 8800 Sapphire Arte mobilok a maguk 1000 illetve 1150 eurós árukkal miért számítanak olcsónak, nézze meg a szintén Nokia-gyártmány Vertu luxustelefonok árát. Mindkét új Arte 3G hálózatra tud csatlakozni, és ezért a rengeteg pénzért viszonylag jó szolgltatásokat kap a kedves ügyfél: kétcolos QVGA OLED kijelzőt, 3,2 megapixeles kamerát, egy gigabájt beépített memóriát, és elég kijelzővel lefelé fordítani a mobilt a csendes üzemmód bekapcsolásához. Állítólag ujjlenyomatot taszító réteg került a borításra, de ezt csak akkor hiszem el, ha látom. Láttam én már karcolást elméletileg karcolhatatlan üvegen.


Két-három Google Android jön jövőre

2007. november 12., 21:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A HTC bejelentette, hogy jövőre két-három mobiltelefonját építi a Google ma közzétett Android platformjára. Az egyébként WinMobile platformon nyomuló HTC ezen kívül nem sok konkrétum jelentette be, igaz az Engadget szerint az egyik jövőe elkészülő mobil a Dream fantázianevű készülék lesz, amely az alábbi képen látható.



A Google tízmillió dolláros összdíjazású fejlesztői versennyel próbálja felhívni a figyelmet az új platformra. Mint azt a Webisztán is megírta, az első körben a legjobb ötven fejlesztés kap 25 ezer dollárt, per kopf, majd ezen ötvenből a legjobb tíz kap 275 ezer dollárt, a második legjobb tíz helyezett kap 100 ezer dollárt. Szintén per kopf. A Google javaslatai közt természetesen az első helyen állnak a legnépszerűbb webes szolgáltatások, azaz érdemes lesz közösségi hálót vagy médiamegosztót készíteni.

Az SDK-t bárki letöltheti, és Sergey Brin szerint aki már írt programot Linuxra, erre a nyílt forráskódú platformra is simán tud kódot hegeszteni. Érdemes megnézni az alábbi videót, amelyen a prototípus készülékeket mutogatják. A névjegyből előkeresett cím azonnal megjelenik a Google Maps-en, fut a kvék, van Open GL, és még sorolhatnám.

Tör előre a Symbian

2007. november 12., 20:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Minden iPhone és Mac OS X ellenére elég sikeres a Symbian platform. 2007 harmadik negyedévében 20,4 millió symbianos mobil kelt el, 56 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez egyben azt is jelenti, hogy körülbelül 165 millió symbianos mobilt adtak el eddig. Bár egy év alatt a licencdíj készülékenként 5,2 dollárról 4,8 dollárra csökkent, a társaság forgalma 37,3 millió dollárról 48,2 millióra nőtt.

Antennát minden VDSL dobozra?

2007. november 12., 19:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szerencsésebb országokban már van VDSL, de csak akkor kaphat sok ügyfél gyors vezetékes hozzáférést, ha néhány száz méterenként dobozokat helyeznek el az utcán, ezekben találkoznak a lakásokig kihúzott rézdrótok az optikával. Új ötlet, hogy ezeket a dobozokat kis hatósugarú HSPA (vagy később LTE) hotspottal lehetne felszerelni, így még nagyobb lenne a mobilinternetes lefedettség. A háttérhálózat kapacitásával biztosan nem lenne gond. Az antennák valószínűleg simán elhelyezhetők egy közeli lámpaoszlopon.


Erősebb kezdő csomag a Pannontól

2007. november 12., 12:45 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Pannon szeretné magához édesgetni a kezdő mobilinternetezőket, az 1980 forintos díjcsomagja ugyanis már 500 megabájt adatforgalmat tartalmaz, és a két éves hűségnyilatkozat aláírásáért még adatkártyát vagy modemet is ad a társaság. Ennyi pénzért nemrég még csak 100 megabájtot adtak. Persze ötszáz megabájt nem túl sok, de alkalmankénti internetezésre - otthoni munkára - bőven elegendő lehet. Sajnos prepaid csomagban és csupán egy próbahónapra nem lehet előfizetni, az ajánlat kizárólag a fent felvázolt ingyenmodemes/hűségnyilatkozatos konstrukcióban érvényes. Az akció 2008. január 31-ig tart.

Három új mobil a Sony Ericssontól

2007. november 7., 07:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46


A Sony Ericsson három új mobilt dob piacra, köztük a legújabb K-modellt, a K660-ast, és két walkmant: a W380-ast és a W890-est. A K660-as egy hsdpa-telefon és elsősorban azoknak teszi csodálatossá az életét, akik böngészni szeretnének vele. A W380-as annyira komolyan veszi saját walkman-voltát, hogy 3G például egyáltalán nem lesz benne, kínál viszont egy rakás zenelejátszós funkciót: hogy mást nem mondjunk, gesztusokkal is lehet irányítani. A W890 úgy walkman, hogy közben ismeri a hsdpa-t, ráadásul az átlagosnál valamivel jobb felbontású, 3,2 megapixeles kamerával riogatja a konkurenciát. A készülékek 2008 első negyedévétől lesznek elérhetők, további részletek itten.

Az iPhone 831 dollárt ér

2007. október 26., 10:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Apple nem igazán akarta nyilvánosságra hozni, hogy mennyit fizet neki az AT&T, de a New York Timesnak sikerült kipréselnie belőle az információkat. Eszerint az AT&T átlagosan 18 dollárt fizet ki havonta minden egyes aktivált iPhone után, ami a két éves hűségszerződés miatt összesen 432 dollár pluszt jelent. Így jön össze a 831 dolláros ár. A havi 18 dollár bizonyára ügyesen bele van építve az AT&T díjcsomagjaiba, tehát a szituáció úgy is felfogható, hogy a vásárlók átlagosan 18 dolláros havidíjat fizetnek azért, hogy az Apple mobilját az AT&T nem annyira kiváló hálózatán használhassák. A hülyének is megéri.

Videó a Nokia N810 táblagépről

2007. október 26., 08:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egy bájgúnár részletesen bemutatja a Nokia N810 funkcióit, jól látható, hogy az iPhone sajnos nem volt hatással a fejlesztőkre. Tudjátok minek hívják azt, amikor műanyag pálcikával kell a kijelzőn megjelenő vékony gördítősávot meg a piciny ikonokat böködni? Szöszmötölésnek. Kényszermunkának.

Amíg az iPhone "I'm too young to die" szint, addig az összes böködőpálcás izé valahol az "Ultra Violence" környékén tanyázik.

A Pannonnál tiltható az emelt díjas sms fogadása

2007. október 25., 22:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A P-mobilszolgáltatónál bárki lemondhatja előre az emelt díjas fogadott üzenetek fogadását, mégpedig a 1741-es szám felhívásával, írta meg nekem BlueBunny, aki nemrég írt erről a problémáról a blogján. A menüben először az emeltdíjas szolgáltatások menüpontot (6-os gomb), utána az emeltdíjas sms-fogadás tiltása menüpontot (3-as gomb) kell kiválasztani, majd meg kell adni egy könnyen elfelejthető megjegyezhető négyjegyű kódot, amellyel vissza lehet állítani a szolgáltatást.

Csehül áll a Motorola

2007. október 25., 20:35 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kissé megzuhant nyereségről számolt be csütörtökön a Motorola. Az amerikai mobilgyártó profitja 94 százalékot zuhant a harmadik negyedévben, az eladásai csökkentek, és ez már sorban a harmadik nem túl szép negyedéve a cégnek. Egészen pontosan 60 millió dolláros profitot tudott felmutatni a Motorola, miközben egy évvel ezelőtt még 968 millió dollárral gazdálkodhatott. A cég eladásai 8,81 milliárd dollárra estek vissza a múlt évi 10,6 milliárd dollárról. Kíváncsi vagyok, hogy a RAZR2 sikeres lesz-e. Állítólag már 900 ezret eladtak belőle.

Közös könyvjelzők a mobilos és a pécés Operában

2007. október 25., 15:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Opera Software ma bemutatja az Opera Link szolgáltatást, álmaim könyvjelzőkezelőjét. Az Opera Link segítségével a számítógépeken futó Opera 9.5 béta és a mobilokon futó Opera Mini 4 ugyanazt a linkgyűjteményt éri el, azaz nem kell mobilon is bepötyögni a legfontosabb webcímeket.

A Motorola és a Sony Ericsson nem szereti a publicitást?

2007. október 25., 08:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Londonban állítólag van egy márkaboltja a Sony Ericssonnak, sőt a cégnek ez az egyetlen márkaboltja, ám amikor egy újságíró teljesen véletlenül rátalált és le akarta fotózni, a dolgozók nem engedték. Hiába mondta az AllAboutSymbian riportere, hogy ezáltal több millióan szerezhetnének tudomást a boltról. Ugyanebben a cikkben Steve Litchfield hasonló élményről számol be a Motorolával kapcsolatban: amikor a nemrég megrendezett Smartphone Show egyik standján a Z10 mobil beépített videovágó szofterét mutogatták, nem lehetett videókat és képeket készíteni róla, mert a prototípus nem teljesen olyan, mint amilyen a végleges termék lesz.

Nekem is vannak hasonló tapasztalataim. Volt, aki külön megbeszélésre invitált, mert egy protó tizenöt percnyi nyomkodása után meg mertem írni a tapasztalataimat, néhány gyártó meg egyszerűen hónapokig nem adott tesztkészüléket, mert lehúzósnak érezték az egyik kritikát. Nem a termék nem tökéletes, hanem a kritika. Aha.

Nem a fent említett cégekről van szó, és nem is a Nokiáról. Litchfield megemlíti, hogy a Nokia elég nagy publicitást kap a blogokon és a sajtóban, amit meg tudok érteni. Náluk sohasem volt gond a protók fotózásával, nyomogatásával, és a tapasztaltak megírásával. Sem a negatív kritikával. Ha nincs tárgyi tévedés, nincs baj.

Mindezek mélyebb problémákra is rámutatnak. Amíg a szoftverek és webes szolgáltatások világában teljesen bevett szokás a béták publikálása, addig a mobiloknál megjelenik a végleges termék, és ennyi. Jó esetben hónapokkal később lehet letölteni szoftverfrissítéseket, rossz esetben csak belerakják a frissítés funkciót a készülékbe, és valójában soha nem készül semmilyen javítás. Béták helyett vannak unalmas temékadatok, elmosódott kémfotók, amik legfeljebb arra jók, hogy felkeltsék a mobilfüggők érdeklődését, de ezektől nem lesz jobb a termék.

Egyébként meg te választottad ki a mobilodat? Fizettél érte? Benne volt minden alkatrész a dobozban?

Akkor kuss.

Mobillal a tapizók ellen

2007. október 24., 19:09 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Népszerű Japánban az a mobiltelefonos szolgáltatás, hogy ha egy nőt valaki fogdosni, tapogatni kezd, akkor a hölgy megnyom egy gombot a telefonján, és megjelenik rajta egy elijesztő hatású figyelmeztetés.

"Elnézést, molesztál? A molesztálás bűncselekmény!" - először ez a szöveg jelenik meg a kijelzőn, majd újabb gombnyomásra emez: "Rendőrt hívjak?" Eközben elrettentő dallam hallható a készülékből.

A diszkrét szolgáltatás 2005-ben jelent meg, ingyenesen tölthető le az internetről, de csak nemrégiben kúszott fel a mobilszolgáltatási toplista hetedik helyére.

A tokiói rendőrség szerint 2005-ben 1853 személyt vettek őrizetbe vonaton elkövetett molesztálás miatt. Szakértők szerint az ingázókat szállító tömött vonatokon jóval magasabb a molesztálások száma, ám a nők gyakran szégyellnek szólni az efféle incidensek miatt. A hírt az MTI/Panoráma szállította.

Rovatok