Index Vakbarát Hírportál

Hogy mozog majd az árfolyam?

2012.05.18. 12:13

Az első nagy kérdés természetesen az, hogyan fog alakulni az árfolyam a tőzsdenyitás utáni első órákban. Az érdeklődés a Facebook-részvények iránt elsöprő, de ez elsősorban kisbefektetők irányából jön, az igazi nagy halak rendre óva intenek a Facebook-papíroktól, túlárazottnak tartják a céget. Warren Buffett, a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb befektetője például kijelentette, hogy ő nem kér a Facebookból. Jurij Milner, az orosz Digital Sky befektetőcég látnoknak kikiáltott vezetője pedig épp most adja el a részesedését a cégben, méghozzá a nyitó árfolyamon, nem vár arra, hogy majd az első napon esetleg az egekig emelkedik az ár. Ahogy olyan pénzpiaci óriások is, mint a Goldman Sachs brókerház, vagy olyan szilícium-völgyi zsenik, mint Peter Thiel, most szállnak ki. Azt hiszed, okosabb vagy náluk? – visszhangozhat a kérdés a Facebook-részvényekre, és rajtuk a mértéktelen meggazdagodásra ácsingózó wannabe tőzsdecápák fülében.

Bár a Facebook-részvénykibocsátás már csak a méreténél, és a körülötte zajló felhajtásnál fogva se hasonlítható az elmúlt évek nagyobb onlinecéges tőzsdére lépéseihez (a régebbiekhez, például a Google-éhez meg azért nem, mert azóta nagyon sokat változott a gazdasági-pénzpiaci környezet), azért illusztrációképpen nézzünk meg két példát két merőben ellentétes forgatókönyvről.

A Linkedin épp egy éve, 2011 májusában ment a tőzsdére, az álláskeresőkre fókuszáló közösségi oldal stabil, jól futó üzletnek tűnt (és tűnik azóta is), az érdeklődés óriási volt az oldal részvényei iránt. Az induló árat az utolsó pillanatban emelték meg tíz dollárral, de a befektetők ezzel együtt is szinte ölték egymást a Linkedin-papírokért. Tőzsdenyitás után az árfolyam azonnal elszállt, kevesebb mint két óra alatt 45-ről száz fölé száguldott. A csúcspontot valamivel dél előtt, 122 dolláron érte el, aztán azonnal visszazuhant száz alá, majd kisebb-nagyobb kilengésekkel 94 dolláron zárta a napot. Utána egy hónapig lassan süllyedt, egészen 60-ig, és nagyjából 2012 eleje óta emelkedik ismét stabilan, most újra száz dollár fölött jár.

A facebookos játékokat fejlesztő Zynga tavaly decemberben lépett be a tőzsdére, a céget sokan tartották lufinak, illetve bizonytalan jövőjű befektetésnek. Sok botrány zajlott-zajlik körülötte, de a Farmville és társai ettől függetlenül durván termelik a pénzt. Na, ezt a csomagot már nem fogadta olyan lelkesen a tőzsde, az árfolyam nyitás után szinte azonnal lefelé indult el, és az első napot kicsivel a kibocsátási ár alatt zárta, 10 dollárról 9,45-re süllyedve. Azóta tavasszal volt egy nagyobb felfutása, 14 dollár fölött is járt, de aztán megint megzuhant, most 8,27 dollár az árfolyam.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok