Index Vakbarát Hírportál

Csalódott részvényesek perlik a Facebookot

2012.05.24. 10:54

A Facebook amerikai kisrészvényeseinek szövetsége pert indít a cég, személyesen Mark Zuckerberg, illetve a részvénykibocsátásban résztvevő nagy bankok, a Morgan Stanley, a JP Morgan és a Goldman Sachs ellen. A vád szerint a cég vezetése a tőzsdei bevezetés előtt fontos információkat hallgatott el a kisbefektetők elől, és a legfrissebb növekedési kilátásokat tartalmazó jelentés tartalmát csak a nagy bankokkal osztották meg. Így a részvényjegyzésnek a kisbefektetők tömege hamis, vagy elégtelen információk birtokában futott neki, míg a Facebook és közvetlen partnerei már tudtak a részvényárfolyamot negatívan befolyásoló jelentésről.

A vitás jelentés arról szólt, hogy a közösségi oldal számára jó reklámfelületet jelentő amerikai és nyugat-európai felhasználók egyre inkább valamilyen mobil platformon érik el az oldalt. Ezekben az alkalmazásokban azonban egyelőre nem jelennek meg hirdetések, így a fogyasztói szokások átalakulása bevételkieséshez vezet. Ezt azonban egyelőre jól eltakarja az a tény, hogy fejlődő országokból, például Brazíliából, Mexikóból, Indiából vagy Vietnamból özönlenek a friss Facebook-tagok (az említett négy országból összesen heti közel 2,5 millió új regisztráció érkezik). Ők azonban a hirdetők számára nem olyan érdekesek, mint a mobilra átszokó nyugatiak, így hiába a tagság növekedése, és azzal a reklámmegjelenéseké is, a trend azt mutatja, hogy egyre olcsóbban lesz kénytelen a Facebook a hirdetéseket értékesíteni, míg ki nem talál valami megoldást a mobilos problémára.

Ez a probléma egyébként már a részvénykibocsátás előtt is ismert volt (a tőzsdefelügyelet külön felhívta a cég figyelmét, hogy ezt jobban hangsúlyozza a kibocsátási tájékoztatóban), a Facebook ügyvédei is erre hivatkoznak, amikor azt mondják, hogy semmilyen információt nem tartottak vissza senkitől, a vádak alaptalanok. Az is jó előre ismert jelenség volt, hogy a Facebook-részvényekre elsősorban a kisbefektetők fognak ráharapni, miután a kibocsátás előtti napokban sorra jelezték a pénzvilág befolyásos figurái, hogy nem szállnak be, vagy éppen most szabadulnak meg a papírjaik nagy részétől.

Nem ez az egyetlen per, ami mostanában a Facebookot, és a részvénykibocsátásban részt vevő partnereit fenyegeti. Éppen a tőzsdei belépés napján indult egy 15 milliárd dolláros személyiségi jogi per az oldal ellen, és magát a technológiai cégekkel foglalkozó tőzsdét, a Nasdaq-ot is bíróság elé citálják a Facebook-premier körüli technikai problémák miatt.

Az ügy gyorsan politikai színezetet is kapott, Ohio állam demokrata párti szenátora, Sherrod Brown beszélt arról a CBS amerikai tévé híradójában, hogy a Facebook tőzsdére menetelével kapcsolatban nagyon sok a homályos és gyanús pont, és a tőzsdefelügyelet alapos vizsgálatát sürgette.

A Facebook részvényárfolyama egyébként a pénteki, bevezetés után három napig folyamatosan süllyedt, de szerdára már megállapodni látszott 32 dolláros szint környékén.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok