Index Vakbarát Hírportál

Párizs fontolgatja, hogy olimpiai sportág legyen az esport

2017.08.09. 15:37

Mióta kiderült, hogy várhatóan Párizsé lesz a 2024-es olimpia rendezési joga, a város olimpiai pályázatért felelős bizottsága már az esemény részletein gondolkozik. Tony Estanguet, a bizottság társelnöke pedig azt nyilatkozta, hogy fontolóra vették az esport bevételét az olimpiai sportágak közé – írja a Washington Post.

Az esport, vagyis a versenyszerű videojátékozás itthon még mindig valami fura underground tinihóbortnak tűnik, pedig a világ nagy része már régen túllépett ezen. Az esport világa minden árnyoldalával együtt egyre inkább hasonlít a hagyományos sportokhoz: a sztárkultusztól a doppingbotrányokig ugyanolyan jelenségek épülnek ki köré, bár más módon, de szintén csak a kemény munkával érhető el benne siker, és egyre tetemesebb nézőtömegek érdeklődnek iránta, ezzel összhangban pedig egyre brutálisabb üzleti potenciál van benne. Ráadásul világszínvonalon teljesítő magyar versenyzőknek is szurkolhatunk egy-egy versenyen.

Nem csoda, hogy az olimpia szervezői is érdeklődnek az ágazat iránt, hiszen a Fortune adatai szerint jövőre a 145 milliót elérő esportszurkolószám már olyan új bevételi forrással kecsegtet, amiért egyre inkább hajlandó a mainstream sportipar is lehajolni.

Estanguet is arról beszélt, hogy nem tehetnek úgy, mintha a jelenség nem létezne, nem hagyhatják figyelmet kívül ezt a masszív népszerűséget. Ez persze nem azt jelenti, hogy már lehet kezdeni a spórolást a 2024-es olimpiai esportjegyekre, de annyit igen, hogy a szervezők nem zárkóznak el élből az elől, hogy teret adjanak az esportnak.

Noob NOB

Persze ehhez a Nemzetközi Olimpiai bizottság áldására is szükség lenne, Thomas Bach NOB-elnök pedig még áprilisban is arról beszélt, hogy nem 100 százalékosan biztos abban, hogy az esportok egyáltalán sportnak tekinthetők-e. Egyrészt azért, mert kérdés, hogy mennyiben fizikai aktivitás – bár ezzel kapcsolatban felmerülhet ellenérvként, hogy például az olimpiai sportlövészetnek se éppen a nyers fizikai teljesítmény a központi eleme.

A másik ellenérve Bachnak, hogy nem látnak olyan szervezeti struktúrát az esport mögött, amely garanciát jelentene arra, hogy az olimpiai szabályok és értékek érvényesüljenek ebben az ágazatban. Ebben egyébként éppen tavaly történt előrelépés, amikor több profi esportcsapat és a világ legnagyobb esportligája összeállt, és létrehozta a World eSports Association nevű szervezetet.

Mindenesetre van még idő egymást győzködni, mert a végső döntést csak valamikor 2020 második felében kell majd meghoznia az illetékeseknek.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok