Index Vakbarát Hírportál

Fontos frissítéseket kapott a PlayStation 5 és a Nintendo Switch

2021.09.15. 12:37

Két játékkonzolra érkezett két fontos frissítés az elmúlt nap során. A Nintendo Switch végre támogatja a Bluetoothon keresztül történő hangátvitelt.

A Sony PlayStation 5 pedig mostantól tévéken is tudja a 3D-s hangot, a PS Remote Play távoli elérést WiFi kapcsolat nélkül is, illetve a PS5 most már teljes értékűen ki tudja használni a rendszer tárhelyének bővítésére az M.2 SSD-ket.

A Nintendo teljesen váratlanul adott ki egy szoftverfrissítést, mely végre elhozza a Bluetooth audiotámogatást a konzolra. A Switch 2016 végén lett bemutatva, 2017-ben jelent meg, azóta kizárólag a 3,5 milliméteres csatlakozón vagy USB-s átalakítón keresztül, illetve a beépített hangszórókkal lehetett hallani egy játékot. A játékok hangalapú chatje a Nintendo által fejlesztett okostelefonos applikáción keresztül fut a játékokhoz.

Mostantól közvetlenül a konzolhoz is csatlakoztatható Bluetooth fejes, füles, vagy hangszóró, viszont ez limitálja az egy időben használható kontrollerek számát. Két vezeték nélküli irányítóval lehet játszani, ha vezeték nélküli fejhallgatót csatlakoztatunk a Switch-re. A Voice Chat funkció pedig továbbra is csak egy mobilos appon keresztül megy majd, a Bluetooth mikrofonokat nem támogatja a rendszer a Nintendo leírása alapján.

A PlayStation 5 – mely egyébként szintén nem rendelkezik natív Bluetooth audiotámogatással – frissítései más típusúak. Amennyiben valaki PS5 rendszerrel rendelkezik, ezentúl bekapcsolhatja a 3D hangot kompatibilis fejhallgató mellett hangrendszeren vagy televízión is, mellyel a konzol össze van kötve. Bár Blu-ray lemezt lejátszik az új PS is, Dolby Atmos támogatásról egyelőre nincs szó. A kalibráláshoz a Sony a konzolhoz használható DualSense kontroller beépített mikrofonját használja.

Az új rendszerfrissítés elhozza a gyári 825 GB tárhely bővítésének lehetőségét is HDD és SSD mellett M.2 SSD-kkel. A Sony javasolja, hogy a támogatói oldalt használva válasszanak a PS5 tulajok plusz tárhelyet, mert csak azokkal garantálja a gyártó a legjobb felhasználói élményt. Arról, hogy miként kell helyesen installálni egy M.2-es SSD-t, oktatóvideót is készített a Sony.

A rendszer felépítése és a trófeák kezelése is frissül. Szeptember 15-től láthatók lesznek a PS4-en is a PS5 trófeák, a főmenüben elrejthetők és arrébb pakolhatók lesznek a csempék, a PS4 és a PS5 játékok pedig ezentúl külön-külön csoportosíthatók lesznek az új rendszeren. A játékosok számára legkedvesebb vagy legfontosabb trófeákat, szám szerint ötöt, ezentúl lehetőség nyílik kiállítani állandó helyre.

Frissítést kap a PS Remote Play funkció is, ezentúl nem szükséges WiFi kapcsolat hozzá, hogy távoli eszközként játsszon valaki a PS5-ön, hanem 4G LTE és 5G hálózatokon is működik minimum 5 Mbps sávszélesség mellett. A Sony 15 Mbps-ot ajánl az ideális élményhez. Ezzel kicsit összefügg, hogy szeptember 23-tól a Share Screen opcióval távolról is követhetjük egy iOS vagy Android eszközön azt, ahogy barátunk a PS5-én játszik, ha megosztja velünk képernyőjét.

Ezen felül bővülnek a kisegítő lehetőségek is, a képernyő tartalmát felolvasó szoftveres opció mostantól bekapcsolható a PS5-ön. A szövegfelolvasó irányításához a kontrolleren a PS gomb és a háromszög, illetve a PS gomb és az R1 ravasz egyszeri lenyomása szükséges. Bekapcsolni a segítő opciót a beállítások között lehetséges.

Korrekció: Mint olvasónk jelezte, a cikkben hibásan szerepelt, hogy a PlayStation 5-re a 3D hangot az új frissítés hozta el. Kompatibilis fülhallgatóval eddig is működött a funkció, a frissítés a televíziókra és a hangrendszerekre teszi elérhetővé az újdonságot. Elnézést kérünk a hibáért.  • Tippek
  • Árfolyam

Rovatok