Index Vakbarát Hírportál

Lehet-e azzal hatalmas pénzt keresni, hogy valaki videojátékozik?

2021.10.27. 18:17
A Twitch 2011-ben jött létre a Justin.tv aloldalaként. Mára az internet egyik legtöbbet látogatott weboldala. Az Amazon által 2014 őszén felvásárolt Twitchet azzal a céllal hozták létre, hogy a platformon videojátékos közvetítéseket lehessen nézni. A streamerek azonban nem csak ezzel foglalkoznak, vannak, akik beszélgetős műsorokat közvetítenek, és persze még mindig akadnak bikinis-fürdőkádas streamek is; elég a hírhedt és többször letiltott Amouranth-ra gondolni.

Október elején megrázta a közvéleményt, hogy feltörték a Twitchet. Egy névtelen felhasználó a 4chan egyik fórumára pakolt ki egy 125 gigás torrentfájlt, amely nemcsak a streamingplatform, hanem egy vadonatúj, a Steam vetélytársának szánt, Amazon Games Studios-féle online bolt forráskódjait is tartalmazta.

Emellett kiszivárgott egy toplista is, amelyen a legnagyobb streamerek neve sorakozik, és kiderül belőle, hogy 2019 augusztusa és 2021 októbere között a Twitch tartalomszolgáltatói nagyjából mennyi pénzt kerestek.

A bárki által lekérdezhető összegek az előfizetésekből (minimum havi 4,99 dollár, magasabb fokozatokban 9,99 és 24,99 dollár is lehet) és a biteknek nevezett virtuális javakból jönnek össze. Ez utóbbiakat a nézők arra használhatják, hogy a chatben kimutassák a streamer felé támogatásukat vagy hangsúlyosabbá tegyék üzenetüket. A biteket a legtöbben egyszerűen megvásárolják. Ha valaki száz bitet vesz 1,4 dollárért, abból a streamer egész pontosan egy dollárt kap. De vajon végeredményben mennyit tesznek zsebre a befutott streamerek, és meg lehet-e élni ebből az egészből?

Az élbolyban olyan, nemzetközileg jól ismert nevek találhatók, mint a CriticalRole csapatáé, amely jó hangú szinkronszínészekből áll, akik Dungeons and Dragonst játszanak a nagyközönség előtt. Ők a streamelésből kilencmillió dollárnál is többet kerestek nagyjából két és fél év alatt, míg az egykori Overwatch-játékos xQc, vagyis Félix Lengyel 8,5 milliót harácsolt össze. Ezek jókora összegek, forintra átszámolva milliárdos nagyságrendről van szó. Ha női streamereket keresgélünk, ők sokkal lejjebb találhatók a listán. A mostanában Valorantot közvetítő, hihetetlenül népszerű Pokimane a 39. helyen áll. A botrányairól híres Amouranth-ot pedig a 48. helyre repítette a fülnyalogatás.

Mi a helyzet a magyar streamerekkel?

A hazai videojátékos-streamerek közül a legismertebbnek számító TheVR a 629. helyre futott be a listán, a négy embert foglalkoztató, de VR Pisti és VR Jani nevei által fémjelzett csapat nagyjából 270 ezer dollárt keresett, ami 84 millió forintnak felel meg.

A TheVR a Happy Hour című reggeli műsorukban elárulták, a szivárgás nagyjából pontos összegről szól, ám szerződéseik kötik őket, így erről bővebben nem beszélhetnek. Pisti és Jani úgy fogalmazott, hogy semmi rejtegetnivalójuk nincs, a cégjegyzékük pedig eddig is nyilvános volt, így bárki rákereshetett a bevételeikre, amelyekben nem csak a twitches pénzek vannak benne. A TheVR erről szóló videója alább megtekinthető:

A magyar streamerek közül Ruben lett a második a TheVR után, aki 110 ezer dollárt kapott a streamingplatformtól, míg Nessaj, aki Fyrexxx néven tevékenykedik, 48 ezer dollárt, vagyis kicsit több mint 15 millió forintot keresett 2019 augusztusa óta. A Fortnite-tal ismertté vált KriszhAdvice kevéssel maradt el Nessajtól, ő 46 ezer dollárt kapott a Twitchtől. A női magyar streamerek közül kittinaa lett az első, ő közel 27 ezer dollárt, vagyis nyolcmillió forintnál egy kicsit többet keresett.

Szűk elitbe kell tehát tartoznia annak, aki szeretne abból megélni, hogy streamer. Elemzők szerint egy ötven feliratkozóval rendelkező csatornának mindössze ötszáz dolláros (alig több mint 150 ezer forintos) bevétele van a Twitchből.

Persze a Twitch mellett számos videós kap pénzt a YouTube-tól, ott vannak a szponzorációk és egyéb nézői adományok. A Twitch-szivárgás egyik nagy tanulsága, hogy érdemes ezeken a platformokon többlépcsős azonosítást használni, mert ugyanezzel a lendülettel bárki, akár a nézők adatai és jelszavai nyilvánossá válhatnak. Jó elővigyázatosnak lenni, és megelőzni a bajt.  • Tippek
  • Hírek

Rovatok