Index Vakbarát Hírportál

Szemtelenül nosztalgikus a Tini Nindzsa Teknőcök, de pont ezért imádjuk

2022.06.24. 08:27

A Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge annyira ügyesen épít a nosztalgiára, hogy bosszankodás helyett inkább jót mosolygunk az egészen. A június 16-án kiadott és a Tribute Games által fejlesztett, oldalnézetes beat 'em upban nem csupán az 1987-es Tini Nindzsa Teknőcök mesesorozat animációs stílusa köszön vissza, hanem azoké az arcade-játékoké is, amelyek a 80-as, 90-es években szemtelenül húzták ki a játéktermekben tobzódó emberek zsebéből az aprót.

Szögezzük le rögtön az elején: a pixelgrafika rettenetesen jól áll ennek a videojátéknak, ránézünk, és a gyerekkorunk pillant ránk vissza ránk. Az alapsztori pofonegyszerű, az intró igényes, és mindezeknek köszönhetően gyorsan belehelyezkedünk a TMNT: Shredder's Revenge világába, ahol Donatello, Leonardo, Michelangelo, Raffaello – valamint a teknőcök mestere, Szecska, a riporter April O'Neil és az extra karakterként megszerezhető Casey Jones bőrébe bújhatunk.

A játékmenet pofonegyszerű: nyomkodd a gombokat, és verj szét mindenkit! Ezt kétféle módban lehet megtenni, a sztorit egyfajta bemelegítésként érdemes lenyomni, aztán jöhet az ennél jóval izzasztóbb arcade. Ez utóbbiban meghatározott mennyiségű életünk van, és a játékot egy ültő helyünkben kell kiakasztanunk. Már ha megy. A karakterek egyébként fejleszthetők a TMNT sztorimódjában, amelyben kétfajta pályával találkozhatunk: az egyiken gyalog megyünk elkenni a Fürgeláb Klán száját, a másikon légdeszkákon harcolunk.

Természetesen főellenségekből sincs hiány, akiket nem könnyű lenyomni – de a helyzeten azért sokat javít, hogy co-opban is szembeszállhatunk a jól ismert rosszfiúkkal.

A Tribute Games csapata egy interjúban kijelentette: a céljuk ezzel a játékkal az volt, hogy megidézzék az arcade korszakát, de úgy, hogy az akkori oldalnézetes beat 'em upok hibáit kiküszöbölik. Ez maradéktalanul sikerült, a karakterek mozgása folyamatos, nem bántja a szemet, és jó érzés a verekedés a Shredder's Revenge-ben. Nagy kérdés, hogy egy ehhez hasonló tribute-játékkal mennyire sikerül becsalogatni a fiatalabb gamereket, de az árcédula, amit a TMNT-re akasztottak, kedvező. Főleg, hogy az Xbox Game Pass könyvtárába már a megjelenés napján felkerült, de a PlayStation- és PC-tulajok sem maradnak ki a retró buliból.

Nyilván a teknőcök a sztárjai ennek a játéknak, de poénnak is jó, hogy Aprilt belerakták játszható karakterként a TMNT-be – van abban némi bűnös élvezet, hogy egy mikrofonnal a kezünkben vágjuk képen a Zúzó katonáit.

A játékot egyedül a hajszálvékony és csak alibiből belerakott sztorija miatt tudnánk kikezdeni, mert a játékmenet része tényleg nagyszerű.

A karakterek egyedi animációkkal rendelkeznek, van, aki lomhább, de erősebb, míg akad a teknőcök közt gyors léptű, kis sebzésű darálógép. Közös pont viszont bennük, hogy a pizzát mindannyian ugyanúgy imádják. A különleges képességek, az ellenfelek áradata és a 16 pálya jó időre leköti az embert, főleg, ha nincs ehhez a játékstílushoz hozzászokva.

A hangulat a TMNT: Shredder's Revenge-ben nagybetűs, ami miatt nagyon jó szívvel ajánljuk ezt a múltidéző videojátékot.

8/10  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok