Index Vakbarát Hírportál

Úgy játszik mindenki ezzel az új sci-fi-játékkal, mintha kötelező lenne

2023.09.15. 20:14

A Starfield című sci-fi-játék megjelenését sokan úgy várták, mint a messiást. Egyrészt azért, mert a Bethesda Game Studios újdonságáról van szó, akik olyan franchise-ok felett atyáskodnak, mint a The Elder Scrolls és a Fallout.... Másrészt jó nagy hype-ot generált a Starfieldnek, hogy soha nem látott űrfelfedezős élményt ígértek az alkotók, ezernél is több, procedurálisan generált és szabadon bejárható bolygóval. Aztán eljött a szeptember 6-a, és megjelent PC-re, valamint Xbox Series X/S konzolokra a Starfield, ami előtt a kritikusok az első pár játékóra szürkébb jellege ellenére fejet hajtottak, dicsérve az immerziót és a játék későbbi kibontakozását.

A gamerek az egyes fórumok alapján, mint például a Reddit, jócskán megosztottak a Starfielddel kapcsolatban. Sokak bicskája beletörik ugyanis a sci-fibe, annak köszönhetően, hogy tényleg nehezen engedi közelebb magához az embert a történet, az űrhajózásban semmi katarzis nincs, és még bugok sokasága is rontja az összképet.

A siker mindezek ellenére tagadhatatlan, a készítőgárda szeptember 8-án, két nappal a megjelenés után tette közzé a megboldogult Twitteren, más néven az X-en – kösz, Elon Musk –, hogy a Starfieldet ilyen rövid idő alatt máris 6 millióan indították el. Ezzel a Starfield lett a legsikeresebb videójátékos indulás a Bethesda történelmében.

Összehasonlításként az amerikai IGN felidézi, hogy a Skyrimot anno két nappal a megjelenése után 3,4 millióan vették meg Xboxra, PS3-ra és PC-re. Míg a Fallout 4 a Steamen 24 óra leforgása alatt ért el az 1,2 milliós eladott példányszámot.

Ízlelgessük egy kicsit. Nagy dolog ez, mert egy vadonatúj IP-ről van szó, aminek tényleg semmi köze nincs se a The Elder Scrollshoz, se a Fallouthoz. Remélhetőleg az, hogy a Starfield ekkora durranás lett, majd más készítőket is arra sarkall, hogy

merjenek újítani, legyenek bevállalósak, és ne a Fallout 76-hoz hasonló borzalmakkal támadják az amúgy is megviselt idegrendszerünket.

A Starfieldet láthatóan sokan élvezik is, minden hibája ellenére – az űrhajótervezés például irdatlanul jó móka a játékban, amit a gamerek úgy használnak ki, hogy a Star Warsból, a Serenityből vagy éppen a Star Trekből ismert legkultikusabb járgányokat készítik el maguknak.  • Hírek
  • Megtakarítás

Rovatok