Index Vakbarát Hírportál

A bíróság a YouTube-nak ítélt a Viacom-ügyben

2010. június 24., csütörtök 14:14

Bár fellebbezni még lehet, a mostani döntés talán végre megoldja a közösségi oldalak üzemeltetőinek problémáját szerzői jogi ügyekben.

A Google hivatalos blogjában jelentette be szerdán, hogy a már évek óta folyó pereskedés újabb állomásaként egy New York-i bíróság kimondta, hogy a YouTube nem sértette meg a világ egyik legnagyobb médicégének, a Viacomnak szerzői jogait, amikor az oldalon megjelentek klipjeik az MTV és a Comedy Central kábletévés csatorna műsoraiból.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Viacom 2008-as keresete legalább egymilliárd dolláros kártérítést követelt a perben a szerzőijog-sértés miatt. A mostani határozatot meghozó Louis Stanton bíró viszont úgy vélekedett, hogy a YouTube tulajdonosát védi a sokat emlegetett szerzői jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act – DMCA), melynek legfontosabb rendelkezése, hogy a szolgáltatást biztosító nem felelős a felhasználók által feltöltött tartalmakért – feltéve, ha a jogtulajdonos figyelmeztetése után eltávolítja az illegálisan feltöltött anyagokat.

Az indoklásban szerepel az is, hogy a szolgáltató nem kötelezhető monitorozásra, előzetes szűrésre, csakis utólagos intézkedésekre. A bíró szerint egy olyan oldalon, ahol jelenleg percenként 24 órányi videó kerül fel, az üzemeltetőtől egyébként is irreális lenne elvárni valamilyen filter alkalmazását, amellett a YouTube-nak jól kidolgozott rendszere van az utólagos kontroll érvényesítésére.

Mint kiderült, Stanton bíró döntését alkalmazzák egy másik, párhuzamosan futó perben is, amelyet az angol futballbajnokság, a Premier League jogait képviselők indítottak a YouTube ellen.

A Viacom a határozat után bejelentette, hogy mindenképp fellebbezni fognak a legfelsőbb bírósághoz, mivel véleményük szerint ez a szemlélet abszolút nem a DMCA szelleméből fakad, hanem épp hogy ellentétes vele.

A Google vezetői természetesen másképp látják: „Ez a YouTube, a Google és az internet győzelme” – jelentette ki Kent Walker, a cég alelnöke és tanácsadója, aki azt is reméli, hogy egy ilyen nagy súlyú döntés végre precedenst teremt, és megvédi az összes többi, közösségi oldalt üzemeltető vállalkozást is a szerzői jogi támadásoktól.

Rovatok