Index Vakbarát Hírportál

Zene YouTube-ra két dollárért

2010. június 28., hétfő 13:54

Megoldást kínál egy új kezdeményezés a YouTube-ra feltöltött amatőr videók zenei aláfestésének problémájára. Jelenleg ezeket kötelessége kikapcsolni a videomegosztónak, mert nem jogtiszták.

A YouTube-nak kötelessége törölni minden nem jogtiszta tartalmat a rendszeréből, ez pedig vonatkozik az engedély nélkül használt zenékre is, amiket amatőr videók, machinimák aláfestésére használnak, és egyrészt vajmi keveset ártanak a zene jogtulajdonosának, másrészt egy lelkes amatőrtől irreális mennyiségű utánajárást és adminisztrációt igényelne az ilyen zenék kifehérítése.

Ezt a helyzetet oldaná meg a Google és a Rumblefish cég közös kezdeményezése, a Friendly Music szolgáltatás, ahol néhány kattintással, 1,99 dollárért licencelhetünk magunknak aláfestő zenét az amatőr videónkhoz. Az egyetlen feltétel, hogy a videó ne kerüljön kereskedelmi forgalomba, egyébként tetszőleges videomegosztóra feltölthetjük, és ott bármennyien megnézhetik, az ár nem változik.

A zenébe bele is vághatunk, szerkeszthetünk. A kínálat egyelőre 35 ezer dalból áll, bár ezek mind független kiadókhoz tartoznak, a négy nagy zenekiadó egyelőre nem állt be a kezdeményezés mögé.

A YouTube 2009-ben kezdte el törölni a nem jogtiszta zenéket a videók alól, többek között ennek is köszönhető, hogy a Viacom egymilliárdos perében meg tudták győzni a bíróságot, hogy a médiacég vádjaival ellentétben nem szándékos jogsértésekre alapul a videomegosztó üzleti modellje és sikere.

Rovatok