Index Vakbarát Hírportál

Angliában blokkolhajták a Pirate Bayt

2012. február 21., kedd 11:49

Blokkolhajták a Pirate Bayt az Egyesült Királyságban: a legfelsőbb bíróság úgy döntött, a torrentoldal és annak felhasználói megsértik a szerzői jogokat. Az ügyet a közösen vitte bíróság elé a Sony, az EMI és a Universal. A kiadók azt szeretnék, ha a bíróság kényszerítené a brit internetszolgáltatókat mint a Sky, a British Telecom, a TalkTalk és Virgin Media, hogy blokkolják a torrentoldalt. Az üzemeltetők közül senki nem volt jelen a tárgyaláson.

Az ilyen jellegű ügyekben 2011. júliusában volt egy mérföldkő, amikor a bíróság arra utasította a BT-t, hogy blokkolja a Newzbin2 oldalt, amely illegális tartalmakra mutató linkeket gyűjtött. A bíróság úgy döntött, a BT-nek a gyermekpornográfia blokkolására kifejlesztett technológiát kell használni az oldal ellen.

A bíróság most úgy találta, hogy a világ legnagyobb torrentoldalaként ismert Pirate Bay jogsértésre ösztönzi a felhasználókat. A kiadók azt szeretnék, hogy a Newzbin2-nél bevált technológiát vessék be a svéd torrentoldal ellen is. A jogtulajdonosok szerint egyébként nem túl sikeres a Newzbin2 letiltása. A döntés után nem sokkal elterjedt egy olyan szoftver, amivel könnyedén meg lehetett kerülni a blokkolást.

Az oldal régóta a jogvédők legkedveltebb célpontja. A svéd bíróság legutóbb februárban ítélte börtönbüntetésre az oldal alapítóit, amely ellen az Európai Bíróságnál fellebbeztek. Az ítélet bejelentése után pánikszerűen megváltoztatták a portál doménnevét az Egyesült Államokban kezelt .org-ról a svéd regisztrátorok által kezelt .se-re. Hamarosan pedig véglegesen átállnak a torrent fájlok helyett az úgynevezett magnet linkekre, melyek jóval kisebb forgalmat generálnak, így könnyebb az oldalt proxy szerverek mögé rejteni.

Rovatok