Index Vakbarát Hírportál

Az Iwiw és a játékok érdeklik a magyarokat a neten

2010. január 8., péntek 11:45 | aznap frissítve

A világ internetezőit Michael Jackson érdekelte a legjobban 2009-ben, a magyaroknál azonban a legnépszerűbb keresőkifejezések top10-es listájába sem fért bele. Nálunk az Iwiw, a játékok, meg a YouTube a menő.

A Google minden évben hatalmas statisztikát készít arról, hogy a felhasználók milyen kifejezéseket írtak be legtöbbször a keresőmezőbe. Az idei összesítésből az derült ki, hogy Michael Jackson érdekelte legjobban a világ internetezőit 2009-ben. A most elkészült, magyar felhasználókra vonatkozó összesítés azt mutatja, minket nem érdekelt annyira a popkirály halála, a magyar gépekről legtöbbször keresett kifejezések az iwiw, a játékok és a youtube voltak.

A top10-be bekerült még a a freemail, a torrent, illetve maga a google kifejezés a netes témák közül, a tv, a térkép, és a szótár, ami azt mutatja, hogy nemcsak szórakozásra, de információszerzésre is használjuk a netet, a tizedik helyen pedig a free kifejezés található, ami angolul szabadot és ingyenest is jelent, és valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a netezők az utóbbi értelmére kerestek rá többször.

A tavalyi toplistát egyébként szintén az Iwiw vezette a YouTube előtt, a játékok akkor csak a hetedik helyen álltak, és előkelő helyen szerepelt a top10-ből idénre eltűnt letöltés és video is. A játékoknál volt két még nagyobb előrelépő a listán: a használtautóra keresők száma 130 százalékot növekedett 2008 óta, az „iwiw belépés” kifejezés népszerűsége pedig 2300 százalékot nőtt, amivel a legnagyobb előrelépők európai toplistájára is sikerült felkerülni, a hatodik helyre, az új Twilight-film, a New Moon, és Lady Gaga közé.

A statisztikában 27 témakörre bontva nézhetjük meg a legnépszerűbb kifejezéseket. Az egészségügy kategóriát például nem meglepő módon a h1n1 uralja, a számítógépek témakörben pedig fej fej mellett találjuk az élen az Asus, a HP és a Firefox kifejezéseket, a Windows 7 pedig éppen csak felkerült a tízes listára. A legnépszerűbb sportág a Forma-1, a foci és a kézilabda előtt.

A politikai pártok összehasonlításakor a legérdekesebb a Jobbik jól megfigyelhető kiugrása az időskálán az EP-választások idején. Politikai témában érdemes még megfigyelni a márciusi miniszterelnök-váltás idejéről készült statisztikát a felmerült utódjelöltek nevére leadott keresésekről, vagy azt, ahogy Bajnai Gordon kinevezése után hogyan próbáltak meg az internetezők minél többet megtudni az új kormányfő személyéről. A Bajnai nevet tartalmazó keresőkifejezések listájáról azt is megtudhatjuk, hogy többen voltak kíváncsiak a miniszterelnök feleségére, mint a programjára vagy az életrajzára.

Rovatok