Index Vakbarát Hírportál

Magyar vb-ezüst online fociban

2010. augusztus 9., hétfő 14:00

Bő egy éven belül a második magyar siker született a Hattrick nevű online focimenedzser-játékban. A világ egyik legnépszerűbb ingyenes, böngészőben játszható játékában tavaly Bajnokok Ligáját nyert el magyar menedzser, idén, bár abszolút esélytelen volt, világbajnoki ezüstérmet szerzett az U20-as válogatott.

Vasárnap ért véget a világszerte több mint kilencszázezer aktív felhasználójával a világ legnagyobb ingyenes online stratégiai játékának számító Hattrick legutóbbi idénye (ami a játékban 16 hétig tart). Az idényt, hagyományos módon világbajnoki döntő zárja, páratlan szezonokban a felnőtt, párosok végén az U20-as csapatok vébéje zajlik. A most véget ért volt a negyvenkettedik globális szezon, így ifivilágbajnokságot rendeztek, amin a magyar csapat a vártnál sokkal jobban szerepelt.

Az utánpótlás válogatott előzetesen a négy közé jutásra is esélytelennek számított, azonban ennél is tovább ment: pénteken 1-0-ra legyőzte az egyik legnagyobb Hattrick-nemzetnek számító Spanyolországot, így vasárnap az aranyéremért játszhatott. Ezt a meccset a címvédő németek nyerték 2-0-ra, így a magyar U20-as válogatott ezüstérmet szerzett. Ez volt a tizennegyedik ifivilágbajnokság, a magyar utánpótlás csapat most először jutott a négy közé (a felnőtteknél tizenöt vébét rendeztek eddig, ezeken két magyar bronzérem jött össze).

A Hattrickban alapvetően fiktív klubcsapatokat menedzselő felhasználó játszanak, ezek a felhasználók választják meg saját soraikból a válogatottak szövetségi kapitányait, az U20-as csapatot a DonDefensor nevű felhasználó vezeti (ő vezette a felnőtt csapatot is az egyik bronzérem megszerzésénél). A válogatottakba az adott nemzet Hattrickban szereplő – fiktív, tehát a valósághoz sem névben, sem képességekben nem kötődő – játékosai kerülhetnek be.

Minél nagyobb tehát egy Hattrick-nemzet, vagyis minél több komoly felhasználója van minél több csapattal, annál nagyobb a valószínűsége, hogy erős lesz a válogatottja is, hiszen annál nagyobb a merítési lehetőség. A spanyoloknál tizenegy osztályban nagyjából 85 ezer aktív felhasználó van, a németeknél tíz osztályban mintegy 70 ezren játszanak – és csaknem hatvanezren ifiakadémiát is fenntartanak –, a szintén a négy közé jutott franciáknál 9 osztályban nagyjából 40 ezer felhasználó van. Ezzel szemben nálunk lényegében 7 osztály működik kevesebb mint 20 ezer aktív felhasználóval – ennek fényében különösen jónak számít az ezüstérem.

A Hattrickban egy naptári éven belül ez a második komolyabb magyar siker. Tavaly júliusban az Erdo9 nevű felhasználó – aki azóta már a magyar Hattrick-válogatott szövetségi kapitánya is – a játék legjelentősebb versenysorozatában, a lényegében a valódi fociból ismert Bajnokok Ligájának megfelelő Hattrick Mastersben tudott győzni.

Rovatok