Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt 200 milliárd email

2011. január 7., péntek 11:14

Az őszi nagy visszaesés után karácsonykor újabb drasztikus csökkenést regisztráltak az internetes spamforgalomban a biztonságtechnikai cégek.

A Symantec mérései szerint decemberben a napi közel 100 milliárdos szintről 50 milliárd alá csökkent a kéretlen reklámlevelek mennyisége a neten. Augusztusban még a napi 250 milliárdot közelítette ez a szám.

A jelek szerint karácsonykor több nagy levélszemét-terjesztő zombihálózat is elhallgatott, így az orosz alvilág által irányított Rustock, ami fénykorában egymaga a spam feléért volt felelős, és két másik, jól ismert spamterjesztő botnet, a Lethic és a Xarvester is. Az okokat illetően a szakértők is csak találgatnak, a pesszimisták szerint egyszerűen átszervezik a hálózatokat és az üzletmenetet, így a csökkenés csak átmeneti.

Kora ősszel az FBI vezette nemzetközi akciókban több nagy spamterjesztő zombihálózatot sikerült lekapcsolni, vezérlő szervereket foglaltak le, és közel száz embert tartóztattak le, akik a levélszemétbizniszt futtatták. A legnagyobb jelentőségű akció az orosz központú Spamit rendszer lefülelése volt, ami a hamis termékekkel, illegális gyógyszerekkel, és hasonlókkal kereskedő köröket hozta össze némi jutalék fejében a zombihálózatok üzemeltetőivel. Ezek az akciók nagyjából a felére csökkentették ősszel a spamforgalmat, azonban karácsonykor semmi hasonló nem történt, ami indokolna egy újabb, hasonló arányú visszaesést.

A BBC-nek nyilatkozó szekértők szerint elképzelhető, hogy mindez a spam webkettessé válásának jele, és a levélszemét terjesztői a hagyományos emailtől elfordulva olyan új csatornákat kezdenek el használni, mint a Twitter és a Facebook, ahol az emberek nem annyira felkészültek még a spam kezelésére.

Rovatok