Index Vakbarát Hírportál

Most már tényleg betelt az internet

2011. március 25., péntek 12:04

Az internetre kötött gépeket egyedileg azonosító rendszámok, az ip-címek rendszerét felügyelő nemzetközi szervezet, az IANA januárban jelentette be, hogy kiadta az utolsó öt, egyenként 16 millió címet tartalmazó blokkot a régiós központi regisztrátoroknak. Ezektől a szervezetektől kérhetnek az internetszolgáltatók címeket, hogy aztán a szervereiken működő weboldalakhoz, illetve a netre bejelentkező felhasználók gépeihez rendeljenek egyet-egyet. A címek azért fogyhatnak el, mert az internet címzési rendszere, az IPv4 úgy lett kialakítva, hogy 32 biten ábrázol egy ip-címet, vagyis összesen kettő a harminckettediken (4 294 967 296) cím létezik - amíg át nem állunk az ennél nagyságrendekkel több címet biztosító IPv6-ra.

Két hónapja tehát elfogyott a legfelsőbb szintű tartalék a címekből, most pedig elkezdődött az, amit az ip-címhiány, és az IPv6-ra való nehézkes átállás miatt már megjósoltak a szakértők: megindult a már kiosztott, de még nem felhasznált címtartományok kereskedelme. Az első ilyen, napvilágot látott üzletet a Microsoft ütötte nyélbe, egy csődbe ment kanadai távközlési cégtől, a Norteltől vette meg az összes, ki nem osztott ip-címét, pontosan 666 624-et (ebből 200 ezerhez csak akkor jut hozzá a vevő, ha lezárult a csődeljárás).

Az ár 7,5 millió dollár volt, ami azt jelenti, hogy címenként bő 11 dollárt ért a Microsoftnak a csomag. Mivel ez volt az első ilyen jellegű üzlet, az ip-címeknek még nincs kialakult árfekvésük, a kifizetett összeg mégis irreálisan magasnak tűnik annak tükrében, hogy egy doménnév bejegyzése az USA-ban átlagosan 7-10 dollárba kerül, vagyis a Microsoft drágábban vette a címeket, mint azokat az egyik legjellemzőbb felhasználási módjukon értékesíteni tudja. Az árat valószínűleg felhajtotta az, hogy a csomagot árverésen értékesítették, ahol 80 cég vett részt (igaz, végül csak négy licitált a címekre); a Microsoft valószínűleg presztízskérdést csinált abból, hogy minden áron ő nyerje meg az aukciót.

Becslések szerint október-november környékén ürülnek ki a regionális regisztrátoroknál a januárban megkapott utolsó, 16 milliós ip-cím-csomagok. Mivel az IPv6-ra való átállás lassan megy (a teljes átálláshoz világ összes szerverét, routerét, modemét és egyéb hálózati eszközét fel kell készíteni arra, hogy a címeket 32 helyett 128 jegyű számként kezelje), az egyre fogyó IPv4-es címek valószínűleg egyre értékesebbek lesznek a jövőben, és egyre jelentősebb lesz a felhasználatlan címtartományok kereskedelme.

Rovatok