Index Vakbarát Hírportál

Ezer megabites netet ad a Google

2011. március 31., csütörtök 10:53

A 150 ezer lakosú Kansas állambeli Kansas City az eddigi legnagyobb város, ahová elért a Goolge szuperszélessávú akciója, amiben gigabites sebességű internetelérést építenek ki teljes városokban.

A tavaly februárban meghirdetett kísérletre több mint ezer város jelentkezett, voltak akik különféle bulvártrükkökkel próbáltak előnyt szerezni a versenyben. A szintén kansasi Topeka például hajlandó lett volna Google Cityre változtatni a nevét, míg az észak-karolinai Raleigh városában az egyik helyi képviselő, Bonner Gaylord (tényleg ez a neve) a Goolge alapítói után Larrynek és Sergeynek keresztelte el az ikerfiait.

A választás mégis Kansas Cityre esett, egyrészt mert a mérete optimális a kísérlethez, másrészt a földrajzi elhelyezkedése alkalmassá teszi, hogy az amerikai közép-nyugaton egy új Szilícium-völgy központjává váljon az óriási sávszélességű és olcsó (bár a Google még nem mondott konkrét árakat) net segítségével.

A gigabites kapcsolathoz szükséges üvegszálas kábelek kihúzása és a szolgáltatóközpontok felépítése hamarosan megkezdődik, a felhasználók legkésőbb 2012 elején csatlakozhatnak rá a netre, ami ötszázszor lesz gyorsabb, mint a mai átlagos amerikai internetelérés (ami nagyjából egyenlő a magyar átlaggal), és tízszer gyorsabb a világ legjobb internettel rendelkező országában, Dél-Koreában jelenleg legjobb ár-érték arányú előfizetésekének.

A Google ezt reméli, a gigabites projekt felrázza az internetszolgáltatók versenyét Amerikában, és egyre több cég száll be az ilyen hálózatok kiépítésébe, egyben kíváncsian várják, mihez fognak kezdeni a felhasználók és a webfejlesztők az óriási sávszélesség adta lehetőségekkel, milyen alkalmazásokkal fogják azt kihasználni. A fark.com kommentárja szerint egy biztos: Kansasban meredeken emelkedni fog a hd felbontású online pornó fogyasztása.

A dél-koreai kormány egyébként nemrég jelentett be egy átfogó fejlesztési tervet, amiben az egész országot fedik le 2012 végére egy gigabites internetelérési lehetőséggel.

Rovatok