Index Vakbarát Hírportál

Kóstolgatja az Oracle az IBM-et

2009. október 14., szerda 16:10 | aznap frissítve

Tízmillió dollárt kap, aki tesztekkel cáfolja, hogy az Oracle-Sun adatbáziskezelői sebességben agyonverik az IBM azonos kategóriájú rendszereit, jelentette be Larry Ellison cégvezér.

Az adatbáziskezelés világának első számú nagyágyúja, az Oracle megtartotta idei OpenWorld konferenciáját. Ez volt az első ilyen esemény a Sun 7,4 milliárd dolláros felvásárlása óta, így a fő téma természetesen az összeolvadásból születő új szupercég méltatása volt. A cégvezér Larry Ellison (a világ egyik leggazdagabb embere, nagyjából olyan emblematikus vezetője az Oracle-nek, mint Steve Jobs az Apple-nek) beszédéből jelentős részt szánt a nagy rivális IBM gyalázásának is.

Minden pletykát cáfoltak, ami szerint a Sun (és ezzel többek között a SPARC, a Java, a Solaris és a MySQL technológiák) megszerzésével az Oracle kiszállna a hardvergyártásból, vagy hogy az addig nyílt forráskódú Sun-szoftvereket zárttá tenné.

Ellison bejelentette, hogy új világrekordot értek el az adatbázis-kezelő rendszerek sebességében, és hosszasan ecsetelte, hogy az Oracle DB 11g nevű rendszerük (ami Sun SPARC szerveren és Sun Solaris operációs rendszerrel fut) mennyire elverte a teszteken az IBM csúcsragadozóját, a Power 595-ön futó IBM DB2 rendszert.

Az Oracle rendszer mögött dolgozó hardver papíron nyolcszor gyengébb, mint az IBM-é, négyszer kevesebbet fogyaszt, az adatbáziskezelés mégis 26 százalékkal gyorsabb rajta, az egyes adatok elérési idejében pedig 16-szoros különbséget mértek. Megelőzve azt az ellenérvet, hogy a tesztprogramot direkt úgy írták meg, hogy az Oracle-Sun megoldásnak kedvezzen, Ellison kijelentette, hogy tízmillió dollárt fizet annak, aki olyan tesztprogramot mutat, ami azonos erejű konfigurációknál azt hozza ki, hogy nem az Oracle a jobb. Sőt, a pénz már akkor is jár, ha az Oracle sebességben nem veri meg legalább duplán az IBM-et.

Rovatok