Index Vakbarát Hírportál

A Modern Warfare 2 sem menti meg a játékipart

2009. december 11., péntek 13:10 | aznap frissítve

Hiába volt a minden szórakoztatóipari rekordot elsöprő Modern Warfare 2-premier, ez sem tudta felrázni eléggé a válságtól szenvedő játékipart. Azért a teljes éves forgalom elérheti a húszmilliárd dollárt, csak Amerikában.

November a karácsonyi szezon beindulásával hagyományosan az egyik legerősebb hónapnak számít a videojátékok piacán. Idén a Modern Warfare 2 minden eladási rekordot megdöntött, így joggal várták az elemzők, hogy a 2009-es összesített novemberi eredmények felülmúlják majd a tavalyiakat, megmutatva, hogy a játékiparra nem hat a válság.

Nem így lett. A végleges számok azt mutatták, hogy a 2008-as adatokhoz képest idén 7,6 százalékkal visszaesett a piac Amerikában, és ha nincs a Modern Warfare 2, az eredmény még sokkal csúfosabb lenne, ugyanis ez az egy játék adta az összes elfogyott játék 22 százalékát a hónapban (egyébként ez is rekord, az eddigi csúcsot a Halo 2 tartotta, ami 2004 novemberében az összes eladott játék 20 százalékát adta).

A Modern Warfare mellett a középkori bérgyilkosos kaland Assassins Creed 2, a nintendós New Super Mario Bothers, és a zombimészárlós Left 4 Dead 2 volt még milliós eladású siker, viszont nagyot bukott a gördeszkás sztár Tony Hawk nevével fémjelzett, és agyonreklámozott Ride, és a zenés játékok legújabb képviselője, a Band Hero is.

A konzolok közül továbbra is a Wii fogy a legjobban (1,23 millió eladott példány), aztán az Xbox360 (819 ezer), és a Sony továbbra is az utolsó a Playstation3-ban (710 ezer). Viszont figyelemreméltó, hogy az előző generációs Playstation 2-ből a megjelenése utáni 109. hónapban is több mint 200 ezer fogyott Amerikában.

Elemzők szerint a szokásos év végi őrület 20 milliárd dollár közelébe fogja húzni a játékpiac teljes forgalmát, ez bőven elmarad a 2008-as évtől, aminek a rekordja évekig érvényben maradhat még a szakértők szerint.

Rovatok