Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos licitháborúban a HP és a Dell

2010. augusztus 24., kedd 12:26

A világ két legnagyobb pécégyártója milliárdos licitháborúba keveredett egymással egy adattárolással foglalkozó cég felvásárlásáért. Az eset azt mutatja a szakértők szerint, hogy mindkét óriáscég menekülési útvonalakat keres az egyre kevésbé nyereséges, és további növekedést egyre nehezebben mutató számítógépgyártásból.

Az amerikai 3Par cég adattárolással foglalkozik, nagy teljesítményű szerverparkokat kiszolgáló adattárolókat gyártanak, illetve az ezeket irányító adatbáziskezelő szoftvereket fejlesztik. A cég éves forgalma 200 millió dollár körül van, és a Forbes magazin legutóbbi, leggyorsabban fejlődő technológiai cégeket bemutató toplistáján a negyedik helyen szerepeltek (ugyanitt a Google a 10. az Apple a 21. helyet érte csak el).

A céget először a Dell kereste meg felvásárlási ajánlattal augusztus közepén: az ajánlat 1,15 milliárd dollárról szólt. Még mielőtt a részvényesek megbeszélhették volna, mit reagálnak, megérkezett a HP licitje is, amiben 1,5 milliárd dollár szerepelt. Szakértők szerint a Dell újabb emeléssel fog reagálni napokon belül.

A licitháború azt mutatja, hogy mindkét cég a cloud computing területén szeretne terjeszkedni, vagyis óriási számítási és háttértárolási kapacitással rendelkező szerverfarmokat építene, amit nagy teljesítményigényű feladatokra adna bérbe külső cégeknek. A cloud computingot szakértők 2010 legfontosabb trendjének jósolták a számítástechnikában, az üzleti modellje arra alapoz, hogy a cégeknek nem kell megvenni és karbantartani az óriási teljesítményű és drága hardveres hátteret, ehelyett egyszerűen számítási teljesítményt bérelnek.

A licitálás kezdete óta a 3Par részvényárfolyama közel a másfélszeresére emelkedett, miközben mindkét licitálóé enyhén csökkent, ami azt jelenti, hogy a befektetők attól tartanak, hogy a két cég irracionálisan magasra tornássza az árat. A HP ajánlata egyébként már most is csaknem két és félszerese annak, amennyire a tőzsde az egész licitálás előtt beárazta a 3Part.

A két cég közül a HP-nek lenne több oka presztízskérdést csinálni a felvásárlásból, hiszen néhány hete mondott le botrányos körülmények között a vállalat vezérigazgatója, Mark Hurd, aki öt év alatt 20 milliárd dollárt fektetett be cégfelvásárlásokba a cég élén, eközben megduplázta a HP tőzsdei értékét, és az addig főként nyomtatókkal és pécégyártással foglalkozó céget bevezette más területekre is (például a cloud computingba).

Szakértők szerint a HP-nak most mindenáron azt kell mutatnia, hogy nem rázta meg a vezér elveszítése, ebben pedig létfontosságú, hogy az ősi vetélytárs Dell ne tudjon egy fontos felvásárlást elhalászni előlük, de abba se tudja belekényszeríteni a HP-t, hogy irreálisan magas árat adjon a 3Parért.

Rovatok