no

Index Vakbarát Hírportál

Megint megdöntött minden rekordot az új Call of Duty játék

2010. november 12., péntek 12:04

A Call of Duty: Black Ops megdöntötte a Call of Duty: Modern Warfare 2 tavalyi rekordját. A bevételt tekintve ez a legnagyobb szórakoztatóipari siker, példányszámban még Harry Potter könyvek vezetnek.

Lassan hozzászokhatunk, hogy minden évben jön egy új videojáték, ami felülmúlja a szórakoztatóipar korábbi legjobb premierjét és új bevételi rekordot állít fel.

2007-ben a Halo 3 volt ez a játék, az első 24 órában csak Amerikában 2,5 millióan vették meg és 170 millió dollárt termelt. A következő évben erre rávert a GTA IV 3,6 milliós eladással, majd tavaly a Call of Duty: Modern Warfare 2 4,7 millió eladott példánnyal és 310 millió dolláros első napi forgalommal. (Tegyük azért hozzá, hogy a Halo 3 csak Xbox 360-on hozta össze az eredményét, míg a GTA IV és a Modern Warfare 2 több platformra is elkészült).

Az idei rekorder a kedden megjelent új Call of Duty játék, a Black Ops. A kiadó Activision Blizzard közlése szerint az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában 24 óra alatt körülbelül 5,6 milliót vettek a játékból, a játék így nagyjából 360 millió dollárt kaszált.

A net most tele van cikkekkel, amik azt hirdetik, hogy ez a valaha történt legnagyobb rekord a szórakoztatóiparban. Ha az első napi bevételeket nézzük, ez így van. A legsikeresebb filmpremier a Harry Potter és a félvér hercegé, de a film csak egy teljes hétvége, tehát 48 óra alatt tudott 394 millió dollár bevételt termelni.

A példányszámokat tekintve viszont még Harry Potter vezet, már ha a szórakoztató irodalmat is a szórakoztatóipar részének tekintjük (és miért ne tekintenénk annak). A fent említett Harry Potter film eredetijét például 6,9 millió példányban adták el első nap csak az Egyesült Államokban, az utolsó Harry Potter könyvet pedig 8,3 millió példányban. A bevétel azért lehet több a játékok esetében, mert drágábbak: a Black Ops például 60 dollárba kerül, míg egy új sikerkönyv ára általában 20 dollár körül mozog.

Rovatok