Index Vakbarát Hírportál

Kiveszik a Chrome-ból a legnépszerűbb videoformátum támogatását

2011. január 12., szerda 13:59

A cég saját böngészőjének fejlesztői blogján jelentette be, hogy a Chrome következő verzióiban már nem lesz benne a weben jelenleg legtöbbet használt H.264 kodek. A lépés célja, hogy végre elterjedjenek a nyílt forráskódú formátumok, mint a Theora vagy a Google mérnökei által fejlesztett WebM (VP8).

A vállalat szerint az általuk fejlesztett WebM gyors, platformfüggetlen és már rengeteg gyártó támogatja, tehát megérett arra, hogy a web első számú formátumává váljon. Ugyan a projekt már egy éve fut, a H.264-et nem sikerült megszorongatni.

Ezzel a radikális lépéssel azonban a Google elérheti célját, hiszen a StatCounter adatai szerint a Chrome jelenlegi 14,85 százalékával a harmadik legnépszerűbb böngésző, így már senki sem hagyhatja figyelmen kívül. Ráadásul, a vállalat tulajdonában van a világ legnépszerűbb videomegosztója, a Youtube is, így jelentős nyomást gyakorolhat a piacra azzal, hogy ott is megszünteti a zárt forrású formátumok támogatását.

A nyílt forrású kodekek megerősítésével a Google célja, hogy végre a gyakorlatban is lehessen használni a HTML5 beépített videotámogatását. A HTML5 új generációs leíró nyelv a böngészők számára, mellyel a jelenleg használt, 1999 óta érvényben lévő 4.01 szabványt kívánják leváltani. A váltásra szükség is van, hiszen azóta rengeteget fejlődtek a szoftverek és hardverek, a felhasználók pedig sokkal több multimédiás tartalmat töltenek le, mint régen, a jelenleg a videók megjelenítésére leginkább használt Adobe által fejlesztett Flasht azonban alapvetően nem erre tervezték, ráadásul külön bővítményként kell feltelepíteni a böngészők többségéhez. A Google a WebM előretolásával tehát több mindent nyer: saját videoformátumát és a HTML5-öt segíti, valamint kiszoríthatja a Flasht.

A HTML5-öt jelenlegi formájában már minden modern böngésző, bár különböző mértékben, de támogatja. A befejezés és az elterjedés azonban késik, köszönhetően például annak, hogy az it-szektor nem tud megegyezni a szabvány által támogatandó videoformátumokról. Nem ez a Google első kísérlete arra, hogy saját szabványát próbálja meg elterjeszteni: a cég tavaly október óta próbálkozik a JPEG-et leváltó WebP formátum bevezetésével.

Rovatok