Index Vakbarát Hírportál

Sípláda, lyukkártya, DNS

2018. szeptember 12., szerda 05:23

A 2016-os "Nem esett messze az Alma a fájától" (40 éves az Apple) és a tavalyi "Nekem 8(bit)" című tárlat után, újabb izgalmas tematikus kamarakiállítás nyílt hétfőn este Budapesten Nagy Károly magángyűjtő és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös szervezésében. A "Mentsük, ami menthető" informatikatörténeti kiállítás információtárolás történetét mutatja be igen alaposan és a gyűjtők által kiállításra felajánlott izgalmas tárgyaknak köszönhetően kellően kézzelfoghatóan.

A kétértelmű című kiállítás (ugyebár egyszerre utal az adatmentésre, illetve a informatikai-történeti értékek mentésére, gyűjtésére) az információ- és adattárolás történetét mutatja be a barlangrajzoktól, kőtábláktól napjainkig, beleértve a nyomtatás, az álló- és mozgókép- illetve hangrögzítés történetét is. A kiállítás igen gazdag tárgyi anyagot mutat be ötletesen, a vitrinekben és asztalokon tematikusan elrendezett adathordozók és -lejátszók nemcsak a fejlődés vonalát vázolják fel, de rávilágítanak a műszaki fejlődés egyre gyorsuló tempójára, valamint az olykor párhuzamosan fejlődő technológiák vetélkedésére.

Az ingyenesen megtekinthető tárlat csak rövid ideig, szeptember 21-ig tart nyitva, hétköznap 10 és 18 óra között, az újpesti Ifjúsági Házban (Budapest, István út 17.). Az informatika-történeti "roadshow" jövő héten hétfőn Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórán, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításon folytatódik, ahol az idén ötvenéves Neumann-társaságról nyílik tárlat, az "NJSZT50". Szeptember végén a 2012-ben elhunyt Kovács Győzőről, az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építőjéről nyílik kiállítás a túrkevei Finta Múzeumban.

A Mentsük, ami menthető kiállításhöz Nagy Károly és Képes Gábor összeállításában egy kísérőkiadvány is készült, ami letölthető, illetve a helyszínen beszerezhető. A meglehetősen alapos és sokoldalú negyvenoldalas összeállítás az ékírástól a DNS alapú adattárolásig ívelően foglalja össze az adattárolás történetét, az alábbi nagyképes összeállítás pedig ízelítőt szeretne nyújtani a kiállítás anyagából.

Rovatok