Index Vakbarát Hírportál

Részleges megállapodás az akadémia és a Palkovics-tárca között

2018. szeptember 15., szombat 10:26 | aznap frissítve

Erőteljes üzengetés után a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) most bejelentette, hogy bizonyos kérdésekben megállapodott az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM).

A Magyar Tudományos Akadémia kétségbeesetten próbálja az elmúlt hónapokban valamelyest megőrizni a jogait, a függetlenségét, a kutatóintézeteit.

Ám a kormány nem hátrál, a Palkovics László vezette ITM harcias üzeneteket küld, általában a kormánybarát sajtón keresztül az akadémiáról.

Éppen ezért az MTA megszakította a tárgyalásokat a tárcával, de most egy közleményben mégis arról írnak, hogy 2018. szeptember 12-én az MTA szakértői munkacsoportja fogadta az MTA-t éppen megnyirbáló kormányzat illetékes tárcájának, az ITM-nek az embereit, és részleges megállapodásokat is kötöttek.

Az MTA közleménye

„A megbeszélés eredményeképpen a felek megállapították, hogy a finanszírozás feltételei az elfogadott költségvetési törvény szerint adottak, és kialakítják a költségvetési törvény végrehajtásának jogi-igazgatási feltételeit. Az intézmények jövő évi finanszírozását véglegesen megállapodásban fogják rendezni.”

Azt csak remélni lehet, hogy minél több tudományos kutatóintézet esetében lehet majd valóban jövőről beszélni, mert azért ezzel ellentétes jeleket is lehetett tapasztalni.

Biztosítja

Mint kiderült, a jelenleg aktív akadémiai kiválósági pályázati projektek (Lendület program, Prémium posztdoktori program, Fiatal kutatói pályázat, Kiválósági Együttműködési Program, támogatott kutatócsoportok) támogatása az Akadémián belül, akadémiai támogatással zavartalanul folytatódhat, az eredeti támogatói döntéseknek és futamidőknek megfelelően. Ehhez a szükséges költségvetési keretet az ITM biztosítja az Akadémia számára.

 Az akadémiai kutatóhelyeken működő Lendület-kutatócsoportok támogatásának intézményi beépülésére is a hatályos akadémiai szabályozások szerint lesz lehetőség. Az MTA által támogatott egyetemi kutatócsoportok 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakára kiírt pályázati eljárás a 2018 júniusában megjelent felhívás szerint, a tervezett támogatási keret figyelembevételével lefolytatható.

De átvilágítana

A megállapodások után az ITM szakértői tájékoztatást adtak az innovációs rendszer átalakításáról.

Az ITM álláspontja, hogy az új rendszer bevezetését az alap- és alkalmazott kutatást végző intézmények átvilágítása és értékelése előzze meg. Ezt az állami intézmények esetében az ITM a saját hatáskörében bonyolítja le, az MTA intézethálózata esetében ugyanezt az MTA-tól várja. Az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek. Mindez remélhetőleg legalábbis egy időre elnapolja a tudósok által vizionált hazai tudományos jövőképet.

Rovatok