Index Vakbarát Hírportál

16,5 milliárd forintnyi kriptopénzt loptak el egy japán váltótól

2018. szeptember 20., csütörtök 10:49

A japán pénzügyi felügyelet (FSA) szigorú előírásai ellenére ismét hatalmas összeget, 6,7 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékű kriptodevizát loptak el hekkerek egy japán váltóból – közölte csütörtökön a váltót üzemeltető vállalat.

Az oszakai székhelyű Tech Burea közleményében arról tájékoztatott, hogy felfüggesztette a váltó működését, miután a múlt pénteken több fajta kriptodevizát – a többi között bitcoint és monacoint – loptak el nagy mennyiségben két óra leforgása alatt. A váltó hétfőn észlelte a rendellenességet a számítógépes rendszer működésében, és rá egy napra derített fényt a lopásra – írja az MTI.

A japán pénzügyi felügyelet nyomozást indított, és ellenőrzi, hogy a vállalat megtette-e a hasonló támadások elkerüléséhez szükséges intézkedéseket. Az FSA az év elején szigorú ellenőrzéseket vezetett a kriptodeviza-váltóknál, miután januárban a mostani összeg tízszeresének, 58 milliárd jennek megfelelő kriptodevizát loptak el a Coincheck elektronikus kereskedési platformról.

A japán rendőrség szerint az idei év első hat hónapjában 158 hasonló hekkertámadás történt, számuk megháromszorozódott az előző év hasonló időszakához képest. Míg a tavalyi év első felében 115 millió jennek (282 millió forintnak) megfelelő digitális pénzt loptak el, az idei évben ez az összeg már 60,5 milliárd jenre (150 milliárd forintra) rúgott, jórészt a Coincheknél történt hatalmas lopás miatt.

Az újabb nagyszabású hekkertámadás ismét ráirányította a figyelmet a kriptodeviza-váltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban a világ első országaként tavaly fogadták el a bitcoint legalizáló törvényt, és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai (fintech) iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

Rovatok