Index Vakbarát Hírportál

60 éves a NASA

2018. október 2., kedd 14:26

1958. október 1-én formálisan is megalakult a NASA, amikor a szervezet felvette a National Aeronautics and Space Administration nevet a korábbi NACA (National Advisory Committee for Aeronautics) helyett. Azóta több száz űrbéli küldetésen vettek részt az amerikai asztronauták, és most is több tucat projekt fut párhuzamosan az űrhivatal szervezésével. 

Ezzel a névváltoztatással az amerikai kormányzat még hangsúlyosabban kifejezte, hogy igyekszik felzárkózni a szovjetekhez, akik egy évvel korábban felbocsátották az első mesterséges műholdjukat, a Szputnyik–1-et, és Lajka kutya is az űrből integetett a lemaradó nyugatnak.

Az űrhivatal ma is ugyanúgy meghatározó szereplő az emberiség életében, az Egyesült Államokban és azon kívül is, akárcsak hatvan évvel ezelőtt. Csak az elmúlt tíz évben, a legutóbbi visszatekintésünk óta számos elképesztő űrprogramot indított a NASA, Donald Trump kormánya pedig elkötelezett amellett, hogy az Egyesült Államok hamarosan visszatérjen a Holdra, és meghódítsa a Marsot:

Rovatok