Index Vakbarát Hírportál

Tavasszal újra repülhetnek a Szojuz-pilóták

2018. október 12., péntek 11:54

A kényszerleszállás miatt a Földre visszatért űrhajósok jövő tavasszal mehetnek az űrbe – idézte az AFP Dmitrij Rogozint, az orosz állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjét.

A csütörtöki balesetben érintett két űrhajós – az amerikai Nick Hague és az orosz Alekszej Ovcsinyin – a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartottak, amikor meghibásodott az őket szállító Szojuz MSZ-10 űrhajó hordozórakétája. A baleset miatt a két űrhajós kényszerleszállást hajtott végre Kazahsztán fölött. Mindketten épségben megúszták.

Szergej Krikaljov, a Roszkozmosz emberes űrrepülés-programjáért felelős ügyvezetője elmondta, hogy a vizsgálat nem végleges eredménye szerint  a Szojuz-FG hordozórakéta első fokozatának oldalelem-ütközése okozta az indításkor történt balesetet.

Krikaljov azt is elmondta, hogy a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt, ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

A Cskalovszij katonai reptéren tartott pénteki sajtótájékoztatón Krikaljov arról is beszélt, hogy

a baleset miatt szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át az űrállomást.

Krikaljov szerint az ISS elvileg személyzet nélkül is működhetne; a tervezők számoltak ezzel a lehetőséggel. A szakemberek viszont mindent megtesznek, hogy ezt elkerüljék, mert az űrállomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Krikaljov lehetségesnek tartja, hogy az ISS mostani személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Azt sem tartja kizártnak, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.

(MTI | AFP)

(Borítókép: Nick Hague és Alekszej Ovcsinyin érkeznek meg a Karjnyij Repülőtérre, ahol találkoztak a családjukkal. 2018. október 11-én, Kazahsztán, Bajkonur. Fotó: Bill Ingalls/AFP)

Rovatok