Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották az embereket DiCaprio strandjáról, rögtön vissza is jöttek a cápák

2018. november 18., vasárnap 17:05

Csak néhány öböl megfelelő a feketevégű cápáknak élőhelyéül, de az emberek elvették tőlük ezeket az öblöket. Amint visszaadtuk nekik, többtucatnyi cápa tért vissza. Ez nagyon egyértelmű üzenet

– fogalmazott Thon Thamrongnawasawat tengerbiológus a Standard beszámolója alapján, miután a thaiföldi kormány közzétett egy videót, amelyen látszik, hogy a feketeúszójú szirticápák újra megjelentek Koh Phi Phi Leh partjainál, a híres Maya-öbölben.

Mi is megírtuk, hogy a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Danny Boyle-film, a Part megjelenése (2000) után elárasztották a turisták a partszakaszt, kora reggeltől folyamatosan érkeztek a motorcsónakos látogatók a szigetre.

A motorcsónakok által kibocsátott szennyezés és a szemét miatt elpusztult a környékbeli korallzátonyok jelentős része, és a cápák is eltűntek a környékről. Ezért eleinte úgy döntöttek, hogy főszezonon kívül, négy hónapra lezárják a strandot, de mivel ez nem volt elég a természet számára a regenerálódásra, a partot jelenleg is zárva tartják, bizonytalan ideig.

Thamrongnawasawat azt is elmondta: a feketeúszójú szirticápák jelenléte nagyon fontos az ökoszisztéma számára, mert ők segítenek megakadályozni, hogy túlzottan elszaporodjanak a halak a korallzátonyok környékén.

feketeúszójú szirticápákat az egyik legszebb cápafajnak tartják a hátúszójukon lévő fekete folt miatt. Kisebb, általában másfél méteresre növő cápafajról van szó, amely ritka esetben akár csaknem három méteresre is megnőhet. A sekélyebb vizeket kedveli.

Rovatok