Index Vakbarát Hírportál

WSJ: Az USA arra kéri szövetségeseit, kerüljék a Huawei eszközök használatát

2018. november 23., péntek 06:11

A Huawei kínai távközlési vállalat által gyártott eszközök használatának elkerülésére kéri az amerikai kormány az Egyesült Államok szövetségeseit

– írta a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A neves üzleti lap szerint amerikai tisztviselők már felvették a kapcsolatot azokkal az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, ahol a Huawei eszközei már széles körben elterjedtek.

Washington a kínai cég eszközeit évek óta kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti, miután amerikai hírszerző szolgálatok korábban arra figyelmeztettek, hogy a Huawei és hasonló kínai cégek együttműködnek a kínai kormánnyal, ami fokozza a kémkedés lehetőségét.

A Wall Street Journal forrásai szerint az amerikai kormány a távközlési rendszerek fejlesztését célzó pénzügyi támogatások növelését fontolgatja azon országok számára, amelyeknél nem terjedtek el a kínai készítésű kommunikációs eszközök.

Washingtont különösen az aggasztja, hogy kínai távközlési eszközöket használnak olyan országokban – például Németországban, Japánban és Olaszországban –, amelyekben amerikai katonai bázisok vannak.

Ausztráliában egyébként ugyancsak biztonsági indokokra hivatkozva a Huaweit és a szintén kínai ZTE-t egyszerűen kizárták az országos 5G-s mobilhálózat fejlesztésére kiírt pályázatból.

(MTI)

Rovatok