Index Vakbarát Hírportál

Partra akar szállni a rendőrség a világ legelszigeteltebb törzsének szigetén

2018. november 25., vasárnap 10:40

Napok óta figyeli az Észak-Szentinel-szigeten élő szentineléz törzs mozgását az indiai rendőrség, hogy előbb-utóbb partra szálljanak és elhozzák a törzs által meggyilkolt amerikai misszionárius holttestét - írja a Guardian

Mint korábban írtuk, november 17-én partra szállt a szigeten egy fiatal amerikai, John Allen Chau, hogy keresztény hitre térítse a nagyjából 60 ezer éve elszigetelt szentineléz törzset. A 26 éves misszionáriust viszont nem sokkal partraszállása után a törzs tagjai lenyilazták és eltemették a parton. Chau indiai halászokat fizetett le, hogy a szigetre vigyék őt. Pár nappal korábban is próbálkozott a szigetre jutni, a szentinelézek viszont már ekkor is a tudtára adták, hogy nem szeretnék, hogy a szigetre jöjjön, ugyanis nyílzáporral fogadták a hajóját. 

A rendőrség egyelőre hajókról figyeli az Andamán- és Nikobár-szigetekhez tartozó szigetet, hogy azonosítsák a helyet, ahol Chaut eltemették, és hogy megfigyeljék a törzs tagjainak mozgását, rutinját. A cél az, hogy el tudják hozni az amerikai férfi holttestét a szigetről anélkül, hogy a rendőrök vagy az állami védettséget élvező szigetlakók megsérüljenek. 

A szentineléz törzsről, nyelvéről, szokásairól szinte semmit nem tudni, az indiai állam azt se tudja pontosan, hányan élhetnek a szigeten. Ennek leginkább az az oka, hogy a törzs minden idegennel szemben nagyon agresszívan lép fel. A szigetlakók általában minden idegent nyílzáporral fogadnak, még egy helikoptert is megpróbáltak lelőni, ami egy cunami után akart segélyszállítmányt dobni a szigetre. Haláleset is történt már korábban, két, véletlenül a szigetre sodródott halásszal végeztek a szentinelézek még 2006-ban. 

Rovatok