Index Vakbarát Hírportál

Leállnak az elszigetelt törzs által megölt misszionárius testének keresésével

2018. november 27., kedd 17:38

A hatóságok egy időre felhagynak annak annak az amerikai misszionárius testének a keresésével, akit az elszigetelt szentineléz törzs ölt meg.

John Allen Chau november 17-én, többszöri próbálkozás után jutott el a tiltott szigetre, az őt a közelbe szállító halászok később azt látták, hogy a testét a bennszülöttek vonszolják, aztán eltűnnek vele az erdőben. 

A ügyben illetékes rendőrségtől a BBC-nek azt mondták, azért állnak le a kereséssel, mert túl veszélyes lenne, és különféle aggályok merültek fel. Pedig a napokban hajókkal és helikopterrel is pásztázták a szigetet, de közelebb nem jutottak a megoldáshoz. Szombaton a partok közelébe merészkedtek, úgy négyszáz méterre lehettek, de azt látták, hogy a törzs felfegyverzett tagjai várakoznak, és őket figyelik. 

A napokban több szervezet és indiai antropológusok is nehezményezték, hogy a hatóságok partra akarnak szállni a szigeten. Szerintük egy ilyen akció csak további feszültséget szülne, és a korábbi ilyen akcióknak is csak az lett a vége, hogy a törzs tagjai erőszakkal védték a területüket.

2006-ban két halászt öltek meg a sziget partjainál, az ő testüket sem tudták visszahozni a rendőrök. A helyzetet az is nehezíti, hogy veszélyeztetett törzsről van szó, és a populációt könnyen kiirthatná egy behurcolt betegség. 

Az amerikai John Allen Chau azért utazott a régóta elszigetelten élő törzs szigetére, hogy a kereszténységről prédikáljon nekik, ismerősei szerint középiskolás kora óta erre készült. 

A szentinelézek nyelvéről, szokásairól szinte semmit nem tudni, az indiai állam azt se tudja pontosan, hányan élhetnek a szigeten. Ennek leginkább az az oka, hogy a törzs minden idegennel szemben nagyon agresszívan lép fel. A szigetlakók általában minden idegent nyílzáporral fogadnak, még egy helikoptert is megpróbáltak lelőni, ami egy cunami után akart segélyszállítmányt dobni a szigetre. 

Rovatok