Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétezer éves múmiákat találtak Egyiptomban

2018. november 28., szerda 20:13

Az egyiptomi régészeti minisztérium szerdai közlése szerint az ókori Egyiptomból származó nyolc szarkofágot találtak, bennük múmiákkal Kairótól délre egy dahsúri piramisban – írja az MTI.

Az ásatási munkák augusztusban kezdődtek a helyszínen, ennek során pedig összesen nyolc mészkő szarkofágot tartalmazó sírt tártak fel, bennük múmiákkal. Musztafa Vaziri, a legfelső régészeti tanács főtitkára azt is hozzátette, hogy a vélhetően a késői korból (i.e. 700-300) származó szarkofágokra II. Amenemhat fáraó piramisában bukkantak rá.

A megtalált múmiákat ember formájú, festett pólya fedi.

– mondta Vaziri, hozzátéve, hogy három közülük jó állapotban maradt fent.

A minisztérium szerint a múmiákat rövidesen kiállítják a Hurghada és Sarm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyeken megnyitandó múzeumokban.

A hatóságok még 2015 októberében indítottak Scan Pyramids néven nagyszabású kezdeményezést, amelynek célja egyebek mellett a gízai és dahsúri piramisok titkos kamráinak feltárása, illetve építésük rejtélyének a megismerése volt.

2017 áprilisában a dahsúri temetkezési helyen végzett feltárásoknak köszönhetően a régészek 3700 éves piramist fedeztek fel.

Rovatok