Index Vakbarát Hírportál

Egy halott nő méhét kapta, egészséges gyereket szült

2018. december 5., szerda 06:28

Egészséges lánygyereknek adott életet kedden egy brazil anya, aki méh nélkül született, és két évvel ezelőtt egy agyvérzésben meghalt nő méhét kapta meg

– adott hírt szerdán a BBC a tavaly decemberben végrehajtott, de eredményeit tekintve csak most publikált műtétről.

A sikeres szülés azért számít orvostudományi mérföldkőnek, mivel eddig csak olyan méhtranszplantációkat követett sikeres szülés, melyek során élő emberekből (például saját lányukat megadományozó anyából vagy ikertestvérekből) operálták ki a szervet. A halottaktól átültetett méhben fejlődő magzatok eddig mindig elvetéltek.

A São Paulóban 2016-ban végrehajtott operáció során egy 32 éves, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser szindrómával született nő kapta meg egy 41 éves, agyvérzésben meghalt nő méhét, mivel a hiperritka szindróma miatt nem fejlődött ki megfelelően a méhe és a hüvelye. A petefészke azonban teljesen jól működött, ezért az orvosok méhen kívül termékenyítették meg az apa ondójával a petesejtet, majd mélyhűtötték.

Ezután következett a műtét, melynek során a nő immunrendszerét gyógyszerekkel gyengítették le, nehogy kilökje a beültetett méhet.

A transzplantáció olyan sikeres lett, hogy a NŐ hat héttel később már elkezdett menstruálni.

Hét hónapra rá pedig az orvosok visszaültették a zigótát, majd 2017 decemberében császármetszéssel világra segítették a 2,5 kilós kislányt. Dani Ejzenberg, a São Pauló-i kórház orvosa szerint a méhátültetések számát eddig korlátozta az élő – és a méhüktől önként megváló – donorok alacsony száma, akik főképp a rokonok és közeli barátok közül kerültek ki. A halottból kioperált méh felhasználása azonban olcsóbbá és könnyebben hozzáférhetővé teszi a beavatkozást, ráadásul megszűnnek a donorok műtéti kockázatai is.

Rovatok