Index Vakbarát Hírportál

Útnak indult a Hold túlsó oldalát kutató kínai űrszonda

2018. december 7., péntek 21:40 | öt éve frissítve

Útnak indították Kínából helyi idő szerint szombat hajnalban a Csang'o-4 kínai űrszondát, amely a világűr kutatása során először fog landolni a Hold túlsó oldalán – írja az MTI.

A Nagy Menetelés-3B rakétával útnak indított űrszonda egy leszálló egységből és egy holdjáróból áll, a szakemberek szerint pedig új fejezetet fog nyitni a holdkutatásban. A Csang'o-4 indulását egyébként június közepén a Csüecsiao (Szarka-híd) nevet viselő adóvevő műhold pályára állítása előzte meg, ami az űrszonda kommunikációját biztosítja majd.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség közlése szerint a Csang'o-4 tudományos feladata lesz

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg, a misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették.

A kínaiak azt már 2013-ban bebizonyították a két éve lekapcsolt Jáde Nyúl űrszondával, hogy képesek leszállni a Holdra, amire utoljára az 1970-es évek űrversenyében volt példa, de a Csang'o-4 útnak indításával bebizonyították, hogy tényleg nem a levegőbe beszéltek a 2016-ban belengetett ötéves tervben.

A kínai tervekben egyébként távolabbi célok is szerepeltek, valamikor 2020 környékén, például a Marsra is szondákat akarnak küldeni. Ezek közt lesznek Mars körül keringő és leszállóegységek is, és a második úton már talajmintákat begyűjtő és elemző robottal is landolnának a vörös bolygó felszínén.

Rovatok