Index Vakbarát Hírportál

Nem találtak kínai kémcsipet a megvádolt amerikai cégnél

2018. december 13., csütörtök 10:52

Október elején mi is beszámoltunk arról a nagy vihart kavart Bloomberg-cikkről, amelyben a lap azt állította, hogy amerikai nagyvállalatok és kormányzati szervezetek 2015 óta használnak olyan szervereket, amelyekbe egy kínai gyártó a gyártási folyamat során egy kémcsipet helyezett el, amely akkor aktiválódik, ha üzembe helyezik a szervert. A riport szerint az áldozatok között van az Apple, illetve az Amazon felhőszolgáltatása, az Amazon Web Services (AWS) is, ők is használnak a Super Micro által összerakott gépeket. Az állításokat mind az érintett nagyvállalatok, mind a kínai gyártó tagadták.

A cikket az összes érintett, így az Apple és az Amazon is szokatlanul határozottan és vehemensen tagadta, de a Bloomberg kitartott az igaza mellett. A Super Micro viszont most kiadott egy közleményt az ügyfeleinek, amely szerint a kedélyek lecsillapítása és a helyzet tisztázása érdekében felkértek egy külsős céget, hogy vizsgálja meg az általuk gyártott szervereket. Az eredmény: az auditorok sem a régebbi, sem a jelenleg forgalmazott gépekben nem találtak gyanús alkatrészeket vagy szoftvert – írja az ITcafé.

A Reuters értesülései szerint a vizsgálatot a Nardello & Co. nevű biztonsági kutató és nyomozó cég végezte, amelytől az érintettek a vizsgálat részletes adatait is megtudhatják. A Super Micro közölte azt is, hogy nekik nem volt meglepő az eredmény, hiszen eddig is tagadták, hogy bárki kémcsipeket telepíthetett volna a szervereikbe.

Rovatok