Index Vakbarát Hírportál

700 000 000 000 dollár ment a levesbe

2018. december 16., vasárnap 23:37

Éppen egy éve, 2017. december 17-én tetőzött a kriptopénzek körüli őrület. A bitcoin árfolyama 19 783 dollár volt, és mindenki azt várta, hogy karácsonyra bőven átlépi a bűvös 20 ezres sávot, hogy aztán 2018-ban a százezer, vagy a csillagos ég legyen a határ.

John McAfee, a vírusirtó-királyból lett milliomos befektetőguru és kalandor egyenesen addig ment, hogy 2020-ra egymillió dolláros árfolyamot jósolt. Többször elhangzott a „leszopom magam a tévé nyilvánossága előtt, ha nem” ígéret is, hangsúlyozandó, hogy mennyire biztos a dolgában.

When I predicted Bitcoin at $500,000 by the end of 2020, it used a model that predicted $5,000 at the end of 2017. BTC has accelerated much faster than my model assumptions. I now predict Bircoin at $1 million by the end of 2020. I will still eat my dick if wrong. pic.twitter.com/WVx3E71nyD

— John McAfee (@officialmcafee) 2017. november 29.

Az optimizmus mögött egészen páratlan sikersztori állt, a bitcoin akkor éppen megháromszorozta az árfolyamát egyetlen hónap alatt, úgy, hogy előtte fél év alatt meghétszerezte. Egészen elképesztő nyereségeket lehetett zsebre tenni, volt, hogy két nap alatt ugrott bő ötezer dollárt az árfolyam.

Szerdán vettél egy bitcoint 3 millió forintért, pénteken eladtad négy és félért.

Mindenki sejtette, hogy ez nem mehet sokáig, de senki nem akart kimaradni a dologból. A nagyot kaszáló ügyeskedők számára a bitcoinból vett Lamborghini lett az alap státusszimbólum, YouTube-ot lehetett rekeszteni huszonéves geekek videóival, ahogy vigyorogva veszik meg az 50-60 milliós sportautót a kriptobiznisz pár havi nyereségéből. A boltokból elfogytak a videokártyák, mert boldog-boldogtalan tizesével vette őket, hogy kriptopénzbányász gépet építsen rájuk. A későn ébredők a nyugdíj-megtakarításaikatforgatták be a bitcoinüzletbe, amibe így utólag vérfagyasztó még belegondolni is.

A bukás nem egyik napról a másikra ütött be (jellemző, hogy még idén áprilisban, harmadára csökkent árfolyamnál is jelentek meg olyan cikkek, hogy hogyan érdemes a nyugdíjszámlánkat biotcoinosítani), a grafikonon jól látszik, hogy idén legalább öt-hat nagyobb összeomlás volt, amik után jellemzően mindig kicsit visszalendült az árfolyam. A legutóbbi november közepén, 6000 dollár körüli szintről úgy 3500-ra egy hét alatt. Nagyjából itt tartunk most.

A bitcoin egy év alatt 83 százalékot veszített az értékéből. Az Ethereum 93-at, a Ripple 89-et, a Litecoin 92-t. Több mint ezer kisebb kriptovaluta egyszerűen becsődölt. A teljes kriptopiac a csúcson 830 milliárd dollárt ért, ma kb. 110-et.

Több mint 700 milliárd dollár, a magyar GDP ötszöröse tűnt el egy év alatt.

Azt azért tegyük hozzá, hogy aki igazán korán ébredt, és mondjuk 2011 végén, 2,5 dolláros szint mellett szállt be a bitcoinba (nem hallgatva arra a hülyére, aki az Indexen már akkor megírta, hogy mekkora bukás ez az egész bitcoinosdi), az még a mostani, tragikus árfolyamon is vidám 139 000 százalékos haszonnal tud kiszállni, már ha talál olyan balekot, aki megveszi tőle a kriptopénzt.

Sej, buborék, buborék

Elég vicces visszatekinteni az egy-másfél évvel ezelőtti cikkekre, amikor a fél világsajtó azon vitatkozott, hogy buborék-e a kriptobiznisz, vagy nem buborék. Hát persze, hogy buborék volt, ezt onnan lehet tudni, hogy kipukkadt. Ez pedig érdekes kérdést vet fel: hogy a fenébe dőlhetett be már megint a fél világ egy ilyen jelenségnek, tíz évvel azután hogy megégette magát az amerikai ingatlanpiaci buborékból kiinduló pénzügyi válságban, azelőtt tíz évvel meg az online kereskedelem túlhypeolásából fújódó dotkomlufiban. Ennyire hülyék lennének a befektetők, ennyire rövid a memóriájuk?

A helyzet az, hogy a buborékokat csak utólag könnyű felismerni, de amikor éppen fújódik fel, szinte lehetetlen (pontosabban azt szinte lehetetlen megállapítani, hogy milyen távol van az összeomlás, és érdekes-e még beszállni). Híres példa, amikor 2007 decemberében Larry Kudlow amerikai top közgazdász és pénzügyi elemző hurráoptimista cikkben bizonygatta, hogy nincs itt semmiféle recesszió, és csodálatosak az amerikai gazdaság kilátásai. Mind tudjuk, mi történt a következő két évben. (Az viszont nem annyira közismert, hogy Kudlow ma Donald Trump legfőbb gazdaságpolitikai tanácsadó testületének vezetője.)

A kriptolufi felfújódása iszonyú gyors és intenzív volt: egyetlen év alatt a 24-szeresére nőtt a bitcoinpiac értéke. Csak összehasonlításként: a technológiai cégeket tömörítő amerikai tőzsdeindex, a Nasdaq a dotkomlufi idején három év alatt nőtt a négy és félszeresére. És ennek megfelelően durva volt az összeomlás is.

Oké, annyit buborékoztunk már, gyorsan magyarázzuk el, mit takar ez a fogalom. Buborék akkor keletkezik, ha valamiért a befektetők elkezdenek a valós értékénél jóval többet fizetni, abban bízva, hogy az később még többet fog érni. A “valós érték” persze egy nehezen megfogható dolog, de valami kapaszkodó azért szokott akadni: egy iparág körül fújódó lufinál például a oda tartozó cégek bevételei, nyeresége, osztaléka. A bitcoinnál egyedül a blokklánc technológia volt a háttérben, amiről mindenki úgy sejtette, hogy nagy dolgokra hivatott - de egyébként semmi. Pont ezért volt ideális hazárdjátékos terep, a kezdeti fellendülés után a többit meg megoldotta a FOMO (fear of missing out), a félelem attól, hogy kimaradok a nagy buliból.

A körülmények tökéletesek voltak: a szűk szakma a blokkláncot úgy ünnepelte, mint az internethez fogható jelentőségű, az egész világot megváltoztató találmány; a világgazdaság éppen óriási fellendülésben volt, a kamatok pedig ötezer éves történelmi mélyponton. Magyarul a befektetőknél sok volt a pénz, és nagyon szerették volna valahová tenni.

Az összeomlást nem egy konkrét esemény hozta el, hanem sok jelenség összeadódó hatása. A lufi tehát tulajdonképpen nem kipukkadt, hanem egyre több helyen kezdett vészes sebességgel ereszteni.

Ez pedig összességében, finoman szólva is erodálta a befektetői bizalmat. Márpedig a bitcoin mögött nem nagyon volt más, csak a bizalom. Pénznek nem jó (nagyon kevés helyen fogadják el), értékálló befektetésnek nem jó (összevissza ugrál az árfolyama, körülményes az eladása), nincs semmi pénztermelő képessége (mint mondjuk egy cég részvényének vagy egy ingatlannak) - az értékét kizárólag az határozza meg, hogy mennyit hajlandók fizetni érte az emberek. Ahogy ez a vak bizalom megszűnt, a lufi leeresztett.

Na de ha annyira felpörgetett és intenzív volt az egész jelenség, hogyhogy nem remegett bele az egész világ? A 2008-as amerikai lakáspiaci buborék világgazdasági válságot okozott, az 1998-as japán ingatlanbuborék tíz (pesszimistábban szerint húsz) évre állította stagnáló pályára az egész országot. Ehhez képest most egész jól megúsztuk globálisan, persze egy csomó embernek elúszott egy csomó pénze, de az elfüstölt 700 milliárd dollárnak azért a nagy része mindig is csak papíron létezett. Ráadásul a statisztikák szerint az összes forgalomban levő bitcoin 97%-a az összes bitcoin-tárca 4%-ában koncentrálódtak.

Vagyis az igazán durva meggazdagodások és elúszó vagyonok aránylag kevés embert érintettek.

Szakértők szerint  a kriptobuborék leginkább a legendás 17. századi holland tulipánmániára  emlékeztet: ott is nagyon látványos felfutás, mesés vagyonok, és gyors összeomlás volt a forgatókönyv, de mivel tulipánmag nélkül is lehet aránylag teljes életet élni, nem rántotta magával az egész gazdaságot. Ellentétben mondjuk 2008-cal, amikor az ingatlanok és ingatlanhitelek körül bonyolódott a balhé, és az emberek sokkal nagyobb részének van vagy az egyik, vagy a másik, vagy mindkettő, mint mondjuk hasonló értékű bitcoinja.

Akadnak szakértők, akik azt mondják, összességében még jól is járt a világ az egész bitcoinos sztorival, mert relatíve fájdalommentesen sikerült túllendülni egy újabb buborékon, a befektetők tanultak belőle. Amíg nem üt be a következő sztártechnológia, ami olyan ígéretes, hogy felülírja a józan észt, megússzuk buborék nélkül. Vagyis a legutóbbi tapasztalatok alapján most lesz egy évtizednyi nyugi, aminek nagyjából a felénél kell majd nagyon figyelni, hogy még az elején tudjunk beszállni a lufiba és rengeteg pénzt keresni.

A bitcoinnal meg majd csak lesz valami. Elemzők most azt várják, lemegy 1000 dollárig, ott megtalálja reális értékét és megnyugszik (mások szerint meg konkrétan nulláig) - és addig talán kiderül az is, hogy a gyakorlatban mire lesz jó a blokklánc, amit továbbra is az évtized legígéretesebb technológiájának tart mindenki, aki számít.

(Borítókép: Bloomberg / Getty Images)

Rovatok