Index Vakbarát Hírportál

Az Oxfordi Egyetem többé nem fogad el adományokat a Huaweitől

2019. január 22., kedd 10:45

A világ egyik leghíresebb egyeteme határozatlan idejű tilalmat léptetett életbe a kínai technológiai cég ellen. Ennek értelmében az egyetem kutatóinak, tanárainak tilos adományokat elfogadniuk a cégtől, és általa finanszírozott új kutatóprogramokban részt venniük. Az intézkedés szervesen illeszkedik a Huawei elleni, egyre globálisabb méreteket öltő lépések sorába, amelyeket a cég és a kínai kormány nem tisztázott együttműködése kényszerített ki.

A döntés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy az Egyesült Államokban nyomozás indult a cég ellen amerikai ipari titkok eltulajdonítása miatt. Az Egyesült Államokban e folyamat egyes Huawei-termékek betiltásához is vezethet, mint írtuk a minap. A Huawei amerikai pozíciói akkor rendültek meg igazán, amikor Kanadában feltartóztatták, majd házi őrizet alá helyezték a cégvezető lányát, Meng Van-csout. Az Egyesült államok ugyanis az Irán elleni embargó kijátszásával gyanúsítja a Huawei pénzügyi vezetőjeként működő nőt, és a várakozások szerint hamarosan a kiadatását fogja kérni Kanadától.

Az Oxfordi Egyetem közleménye szerint a finanszírozási tilalmat

az elmúlt hónapokban felmerült, a Huawei és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok körüli széleskörű aggodalmak

miatt vezették be. A brit védelmi miniszter, Gavin Williamson, illetve számos parlamenti képviselő is aggodalmának adott korábban hangot amiatt, hogy a Huawei részt vállalna az ország 5G-infrastruktúrájának kiépítésében.

Az egyetem így folytatja indoklását: „Reméljük, hogy ezek a problémák rövid időn belül megnyugtatóan rendeződnek. Tudatában vagyunk annak, hogy a Huawei maga is törekszik arra, hogy biztosítsa a kormányokat saját szerepét és tevékenységi körét illetően.” A már elindult, Huawei-finanszírozású kutatóprogramok ugyanakkor nem állnak le. Azokat az eredeti megállapodásoknak megfelelően folytatják. Új kutatási támogatásokat azonban a tilalom feloldásáig nem fogadhatnak el oxfordi kutatók.

A Huawei jelenleg két projektet finanszíroz az Oxfordi Egyetemen, amelyek összesen 692 ezer font (250 millió forint) támogatást kaptak, illetve fognak kapni a kínai cégtől. Mindkét projektet még azelőtt engedélyeztek az egyetem tisztségviselői, mielőtt a mostani bizonytalanság kiteljesedett volna. A doktoranduszoknak küldött levélben ugyanakkor azt írják, hogy a kutatóknak nem kell megszakítaniuk meglévő kapcsolataikat a Huawei szakembereivel, ha ezt nem akarják. Azt azért hozzáteszik, hogy

„nem javasoljuk, hogy bizalmas, illetve szabadalmi védelmet érintő kérdéseket érintsenek” a velük való kommunikációban.

A Huawei egyik szóvivője a döntés hírére reagálva elmondta, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást az egyetem lépéséről, és várják a részletes magyarázatot. Mint írják, elvárják, hogy az egyetemekkel ápolt kutatási-fejlesztési együttműködéseik - ahogy a kutatás maga - bizonyítékokon alapuljon. A cég 2001 óta van jelen az Egyesült Királyságban, 1500 ember foglalkoztatnak ott, és 20 egyetemmel tartanak fenn kooperációt.

Rovatok