Index Vakbarát Hírportál

A zikavírusnak ellenálló szúnyogokat tenyésztettek

2019. február 6., szerda 14:11

A zikavírusnak ellenálló szúnyogokat sikerült létrehozni Ausztráliában – közölte az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO).

A nappal aktív egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) nőstényeinek csípésével és nemi úton is terjedő zikavírus 2015-ben került be a köztudatba, és azóta több mint 70 országban regisztráltak megbetegedéseket. A magzati korban kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó vírus főként Latin-Amerikában, azon belül is Brazíliában fertőzött meg sokakat. A zikaláz miatt több mint négyezer gyerek született rendellenességgel világszerte 2015-ben és a vírus azóta is emberek millióira jelent fenyegetést. 

A CSIRO és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói most egy szintetikus, zikavírus elleni gént fecskendeztek be szúnyoglárvákba, ennek hatására a felnőtt rovarok nem váltak vírushordozókká. A tanulmány társszerzője, a CSIRO kutatójaként dolgozó Prasad Paradkar szerint eredményeik azt mutatják, hogy a zikavírus elleni génnel beoltott szúnyogok nem válnak betegségterjesztőkké a fertőzött vér szívásával – írja az MTI.

Ezek a szúnyogok egy nap felválthatják az egyiptomi csípőszúnyogok populációit

– mondta Paradkar.

A zikaláz még nem terjedt át Ausztráliára, de az invazív Aedes aegypti már megvetette a lábát az ország trópusi északi területein.

Egy korábbi nagyképes cikkünkben a zika miatt rendellenességgel születű babák életét mutattuk be.

Rovatok