Index Vakbarát Hírportál

Elhízás elleni gyógyszerrel csökkentenék a szúnyogok vérszomját

2019. február 8., péntek 16:01

Az embereknél alkalmazott elhízás elleni gyógyszerrel csökkentették az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) nőstényeinek vérszomját amerikai kutatók, akik szerint a módszer hatékony eszköz lehet a rovarok által terjesztett betegségek, például a zikaláz elleni harcban – írja az MTI.

A New York-i Rockefeller Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az egyiptomi csípőszúnyog nőstényei leküzdhetetlen vágyat éreznek az emberi vér iránt, mivel az olyan fehérjéket tartalmaz, amelyekre a rovaroknak szükségük van a petéik lerakásához. Miután a rovar jóllakott, csak napok múlva érez újra késztetést az emberi vér iránt.

Amikor a kutatók az embereknél alkalmazott elhízásellenes gyógyszert tartalmazó sóoldatot adtak a nőstény szúnyogoknak, azt tapasztalták, hogy a rovarok étvágya csökkent, mert a szúnyogok jóllakottnak érezték magukat. Ezután letesztelték a szúnyogok összes neuropeptid-receptorát a gyógyszerrel, hogy megnézzék, melyik az az egy közülük, amely a rovarok étvágyának szabályozásáért és kikapcsolásáért felelős. Ennek ismeretében pedig már meg tudták állapítani, hogy ez a receptor hol termelődik a rovarok szervezetében, és hogyan aktiválódik a táplálkozási szokásaik kontrollálása érdekében.

A Cell folyóiratban publikált tanulmány szerint, mivel az emberi gyógyszerek használata nem lehetséges a szabadban – az emberekre gyakorolt esetleges mellékhatások miatt –, ezért a kutatóknak több százezer apró molekulát kellett átvizsgálniuk, hogy találjanak egy olyat, amely aktiválja a szúnyogokban az érintett receptort, de az embereknél nem fejti ki a hatását. Végül sikerült találniuk hat olyan vegyületet, amely képes elnyomni a rovarok étvágyát.

Kezdünk kifogyni az ötletekből, hogyan lehetne kezelni a betegségeket terjesztő szúnyogokat, ez azonban egy teljesen újfajta megközelítése a problémának. Ha ma rá tudnám venni a világ összes szúnyogját, hogy igya meg a vegyületünket, akkor mindegyikük étvágytalanná válna 2-3 napra

– mondta Leslie Vosshall, az egyetem munkatársa.

A kutató ugyanakkor elmondta, hogy még nagyon messze vannak a módszer éles bevetésétől, és ha egyszer erre sor kerül, akkor is szükség lesz különböző kiegészítő stratégiákra.

A napokban írtunk egy másik megközelítésről is: ausztrál kutatók a génmódosítást hívták segítségül a probléma kezelésére, és a zikavírusnak ellenálló szúnyogok tenyésztésével próbálják útját állni a betegség terjedésének.

Rovatok