Index Vakbarát Hírportál

Mogyoróból hóember lett, most kiderült, hogy lapos is az Ultima Thule

2019. február 10., vasárnap 09:38

Még mindig tartogat meglepetéseket a NASA New Horizons űrszondája által megfigyelt égitest, az Ultima Thule megjelenése. A legfrissebb infók szerint lapos, szóval lehet, hogy a hóemberhasonlatot is kukázhatjuk, és végül mézeskalács-ember lesz az objektum. 

Ugye az egész azzal indult január elején, hogy hirtelen felindulásból lemogyorózták az eddigi legtávolabbi meglátogatott égitestet. Az első, alacsony felbontású képek alapján ez abszolút helytállónak tűnt. Aztán nem sokkal sokkal később befutottak a magasabb felbontású felvételek, és ezek alapján inkább egy piros hóembernek tűnt, és úgy festetet, hogy ezzel mindenki meg is békél.

Most azonban kiderült, hogy nem is olyan kerekded, mint egy hóember, sokkal inkább egy lapos objektum lehet, ahogy azt az alábbi videón szemléltetik:

Az ügyben illetékes Alan Stern professzort a BBC szólaltatta a fejleményekről, aki elmondta, hogy jó nagy fejtörést okoz ez most az Ultima Thule-t vizsgáló csapatnak, ugyanis most rá kell jönniük, hogyan alakulhatott ki egy nap körül keringő égitestnél a palacsintához hasonlatos forma. 

Az Ultima Thule nagyjából 33 kilométer hosszú, és a Földtől 6.6 milliárd kilométerre található, és olyan messze van a Naptól, hogy alig 30-40 Celsius-fokkal van az abszolút nulla foknál melegebb a környezetében. 

És akkor most szavazás!

Akkor most mihez hasonlít?

  • 694
    Mézeskalács-ember
  • 460
    Tanácstalan vagyok
  • 264
    Palacsinta
  • 213
    Csak azért is mogyoró
  • 150
    Hóember

Rovatok