Index Vakbarát Hírportál

A legjobb vécépapír keresése a pakisztáni zászlót eredményezi

2019. február 18., hétfő 15:12

Valószínűleg tiltakozó indiai netaktivisták munkálkodásának eredményeként a Google képkeresője az angol "best toilet paper" keresőkérdésre jelenleg a pakisztáni zászlót dobja az első helyek sokaságán. A két ország között a néhány nappal ezelőtti, Kasmír elleni terrortámadás után éleződött ki újra a viszony.

India a 44 ember halálát okozó merényletért Pakisztánt okolja. Ez volt a legvéresebb támadás azóta, hogy Kasmírban felkelés robbant ki az indiai fennhatóság ellen. Az északi szomszéd tagadja a részvételét a merényletben, és hazarendelte Újdelhiből a nagykövetét. Ugyanakkor a pakisztáni székhelyű Jaish-e-Mohammad iszlamista szervezet vállalta a támadásért a felelősséget.

A merénylet miatt felháborodott indiai aktivisták vélhetően szándékosan helyezték el a pakisztáni zászlót ábrázoló képeket számos vécépapírról szóló oldalra, illetve

a világ legjobb vécépapírja

kifejezésre is rengetegszer olyan linket illesztettek, amely a pakisztáni zászlóra mutatott. Bárhogy is, a Google keresőalgoritmusa értette a tréfát, és hamar megtanulta, hogy a kifejezés és a zászló összefügg. Ha most rákeresünk a best toilet paper of the world kifejezésre, rengeteg pakisztáni zászlót láthatunk a találatok között (bár ezek nagy része már olyan kép, amelyet az ehhez a cikkhez hasonló, a jelenségről beszámoló hírek használtak illusztrációképpen).

A Google keresőtalálatainak ilyen „meghekkelése” az utóbbi években gyakori módjává vált az internetes véleménynyilvánításnak. Donald Trumpra keresve időnként nehéz nem sértő képeket találni. Ha jól csinálják, afféle hógolyóeffektusként egy idő után önfenntartóvá és öngerjesztővé válik.

Forrás: BBC

Rovatok