Index Vakbarát Hírportál

A britek megbuktak klímavédelemből

2019. február 20., szerda 09:49

A brit kormánynak környezetvédelmi tanácsokkal szolgáló Klímaváltozási Tanács nevű szervezet jelentése szerint Nagy-Britannia gyakorlatilag egyik fő klímavédelmi célkitűzését sem tudja teljesíteni a kijelölt határidőig.

Az Egyesült Királyság kormányának törvényes kötelezettsége, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Csakhogy, ha valami csoda nem történik, nem fogja. Ahogy világszerte számos országban, úgy Nagy-Britanniában is az utcára vonultak a hónap közepén a diákok a kormány elégtelen éghajlatvédelmi intézkedései ellen tiltakozva. A Klímaváltozási Tanács ez alkalommal hozta nyilvánosságra elemzésének eredményeit, amely meglehetősen gyászos képet fest a szigetországbeli klímacélok elérésének esélyeiről.

Az energia- és tisztanövekedés-ügyi miniszternek, Claire Perrynek címzett nyílt levél szerint bár az Egyesült Királyság 2013 és 2017 között 14 százalékkal csökkentette emisszióját, és ez fölötte van az időarányos céloknak, a kormány mégsem kérkedhet a sikerrel. Ugyanis nincs sok köze hozzá, nem az ő intézkedései miatt esett vissza az üvegházgázok kibocsátása. Y csökkenés valódi okai a 2008-ban kirobban világgazdasági válság utóhatásai (hiszen visszaesett az ipari termelés), illetve az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének átalakuló elszámolása. Vagyis a csökkenés jelentős részben csak látszólagos, és az ügyes könyvelés következménye.

A szervezet levele emellett kiemeli, hogy az Egyesült Királyság ugyanezen időszak alatt az emissziócsökkentés 18 legfontosabb indikátora közül 15 esetében elbukott, nem érte el a kitűzött célokat.

Ilyen kudarcot jelző indikátorok az épületek, a közlekedés, a mezőgazdaság, a földhasználat és a hulladékkezelés kibocsátása.

Az épületek esetében például nem érték el a padlások és a falak szigetelésében előirányzott értékeket, sem a hőszivattyúk kitűzött gyarapítását. Azt a nem túl ambiciózus célt, miszerint 4 százalékkal növelik az úgynevezett alacsony nettó szénfelszabadulással járó energiaforrások felhasználását, elérték, de erre sem lehetnek túlzottan büszkék, hiszen ez nagyrészt biomassza (magyarul: fa) égetést jelent, ami környezetszennyező, egyes szakértők szerint egyenesen növeli a széndioxid-kibocsátást, és hát összességében nem túl előremutató energiatermelési mód.

Két emissziós célt teljesítettek a hulladékkezelés terén, ugyanakkor a közlekedésben egyet sem. Az Egyesült Királyságban csak 48 ezer elektromos autót helyeznek üzembe évente, ami az ötödét sem éri el a tervezett 250 ezernek. A bioüzemanyagok részesedése csak 3 százalék a tervezett nyolccal szemben, bár ez valószínűleg jó hír, tekintve, hogy

a bioüzemanyagokról azóta kiderült, hogy több problémát okoznak, mint amennyit megoldanak.

A mezőgazdaság megint csúfosan leszerepelt, amit jól mutat az, hogy a célként kitűzött évi 25 ezerrel szemben jelenleg csak 7000 hektárt erdősítenek.

Forrás: New Scientist

Rovatok