Index Vakbarát Hírportál

3 gigabit tutira kijön a lakossági 5G-ből

2019. február 25., hétfő 10:38

Vasárnap a Huawei bemutatta azokat az eszközöket, amelyekkel az átlagemberek is tudnak az ötödik generációs mobilhálózaton (5G-n) mobilozni.

Azokról az átlagemberekről van szó, akiknek nincs 730 ezer forintjuk egy hajtogatós 5G mobiltelefonra.

Nekik a Huawei leginkább hálózati eszközöket tud javasolni, például egy olyan beltéri egységet, amely már a 4G-n is működik, de gond nélkül átáll 5G-re, amint az elérhetővé válik. Hogy Magyarországon ez mikor történik meg, egyelőre nem tudni. Az eszközben a Huawei saját Balong 5000 csipkészlete dolgozik, és a sajtóbemutatón elhangzott, hogy elméletben akár 4,6 Gbps sebességre is képes lenne, de élő hálózaton 3,2 Gbps volt a maximum, amit ki tudtak hozni belőle.

Nem a wifi lesz az 5G netezés szűk keresztmetszete, az biztos, mert az 5G CPE Pro nevű beltéri egység a Wifi 6 nevű szabványt ismeri, amely akár 4,8 Gbps-t is tudna, és négyszer gyorsabb a korábbi 802.11ac wifinél, amikor egyszerre több eszköz csatlakozik a hotspotra.

Elképesztők ezek a sebességek, egy normál felbontású filmet másodpercek alatt letölthetünk ilyen gyors hálózaton

A hálózati egységnek van egy kültéri, időjárásálló változata, és a Balong 5000 csipkészletet beépítette a Huawei egy hordozható mifi hotspotba is, amelyet 8000 mAh-s aksival szerelt fel, és vezeték nélkül tölthető.   

Rovatok