Index Vakbarát Hírportál

Magyar robotpók hódítja meg a barcelonai mobilkiállítást

2019. február 27., szerda 16:43

Az Egyesült Államokban és Északkelet-Ázsiában elkezdték kiépíteni az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokat szinte az összes szolgáltatónál, Európának pedig lépnie kell, mert egy sor országban még nincsenek kiosztva a szükséges frekvenciák. Amíg ez ügyben nincs döntés, addig nem tudnak 5G lefedettséget építeni.

Az a legnagyobb probléma, hogy Európában a 4G-hálózatok teljes penetrációja csak 60 százalék körüli, míg az USA-ban nyolcvan százalék fölötti, és az 5G esetében kulcsfontosságú, hogy milyen 4G a hálózat, mert arra épül az egész. Való igaz, hogy az USA kényszerhelyzetben volt, muszáj volt rendesen kiépíteni a 4G-t, mert a 3G-ben nagy lemaradásban voltak a világ többi országához képest, de nemcsak ez segíti most az előrelépést. 

Nem törekedett az USA kormánya az 5g által várt bevétel azonnali maximalizálására, hálózatépítést ösztönző rendszert alakítottak ki.

Megvan már, hogy mivel hoz pénzt az 5G

A pénz pedig úgyis jönni fog, és az Ericsson most két biztos üzleti modellt lát. Az egyik a vezetékes lakossági internetelérések kiváltása vagy pótlása, Európában ugyanis a háztartások felének nincs vezetékes szélessávja. Az 5G segítségével ez a lemaradás nagyon gyorsan behozható lenne. Az Egyesült Államokban erről szólnak a hírek, és több kütyügyártó bemutatott Barcelonában otthoni 5G elosztót, wifis hotspotot.  

A másik jövedelmező terület az ipari gyártás lesz, és éppen ehhez mutatott be egy demót a magyar kutatócsapat. Ránézésre egyszerűnek tűnhet a hatlábú pókrobot, láttunk már hasonlót, és tényleg az a lényeg, hogy maga a robot buta.

Nincs benne semmi intelligencia, ez egy teljesen vezeték nélküli moduláris rendszer, amelynek a vezérlése a felhőben fut. A szervómotorok mozgatása nagyon késleltetéskritikus, rendkívül gyorsan kell reagálnia a hálózatnak, hogy ne essen szét a robot mozgása

- mondta Reider Norbert, az Ericsson kutatója.

Ugyanígy kell egy üzemben is szinkronban mozgatni a robotkarokat, másodpercenként kétszázszor kell vezérlőinformációt küldeni, hogy használható legyen a gép - tette hozzá a szakértő. Elég 100 ezredmásodpercnyi késleltetést hozzáadni a rendszerhez, és máris elkezd remegni a robot lába, ami itt a kiállításon még nem okoz galibát, de a gyártósoron nem megengedhető.

Ha valaki egy robotizált, a legmodernebb 5G-re épülő üzemet szeretne kiépíteni, már most elkezdheti a tervezést, a struktúra kialakítását. A most látható demóban még prototípus eszközökkel, tenyérnyi nyomtatott áramkörrel és ujjnyi antennákkal végezték el az adatkommunikációt, a jövő viszont az, hogy az 5G csipeket és antennákat minden egyes szervómotorba beépítik, ezek megjelenése év vége felé várható - fejtette ki Reider Norbert.

Világszerte több millió gyár van, azokban pedig ezernyi robot, és ebből a hatalmas mennyiségből kiindulva hosszú idő lesz, amíg mindenhol átállnak az 5G-re épülő gyártásra. A trendek alapján erre most egyre nagyobb az igény, mert a motorokba beépített 5G-kapcsolat segíthet abban, hogy az üzemeket gyorsan tudják átkonfigurálni egy újabb vagy egy kicsit másfajta termék gyártására.

Az emberek egyre inkább személyre szabott, egyedi termékekre vágynak, amihez a gyártóknak rugalmasnak kell lenniük.

Az 5G abban segít, hogy nem kell minden egyes géphez szerelőt kiküldeni, aki a helyszínen átprogramozza, a tudásuk ugyanis a felhőben fut, és csak ott kell frissíteni a programkódokat.

Rovatok