Index Vakbarát Hírportál

Magyar katonai beszerzések: leopárdok után pumákat is veszünk?

2019. március 4., hétfő 11:38

Mire elég a haderőreform? És vajon hogyan lehet harcolni ezekkel a páncélozott járművekkel?

Népszava értesülése szerint a tavaly eldöntött német Leopard-tankbeszerzések és a PzH 2000 önjáró lövegek megvásárlása után 200 Puma típusú harci járművet is vehetünk, szintén Németországból.

 A hazai honvédségi beszerzéseknél ezzel egyre jobban dominálhatnak a "nagymacskák", mindez persze annyiban érthető, hogy aligha tüzelné fel a katonák harci kedvét, ha Bárány, vagy Nyúl elnevezésű harci eszközökbe kellene beülniük.

Bár a beszerzésről tudósító cikk szerint eléggé vitatható, hogy a magyar haderő képes lenne-e a NATO nélkül is megvédeni hazánkat, de a Zrínyi 2026 néven indított haderő-korszerűsítési program zajlik, és most van forrás a katonai beszerzésekre, akár 1500 milliárd forintra is rúghat majd a program.

Az új kontingensek

A Népszava szerint gyanítható, hogy mindent a német Krauss-Maffel Wegmann gyártótól vásárolunk, vagyis

Van mit fejleszteni

A Pumák a rég elavult szovjet BTR-80-asokat válthatnák, ezeket a mára lestrapált régi masinákat még az orosz államadósság lebontása fejében kaptuk.

A csere logikusnak tűnik, bár nem lehetett eddig hivatalos információkat hallani erről a géposztályról. Vélhetően az a katonai beszerzések mögöttes gondolata, hogy akkor kell beszerezni mindent, amikor van rá szándék és van rá pénz. 

Hogy kell elképzelni ezeket a járműveket?

A szállítóeszközöknek két fő kategóriája van.

1, Páncélozott szállító harcjármű, mint a jelenleg is alkalmazott BTR-80

2, Gyalogsági harcjármű, mint a Puma

A két szállítójármú közötti különbség az eltérő feladat-végrehajtásból eredő kialakítás. A páncélozott szállító harcjármű (angol terminológiában APC) feladata, hogy a szállított gyalogságot a harc közelébe elszállítsa és ott kirakja. Magát a harcot a szállított gyalogosok vívják meg, a jármű csak korlátozottan tud tűztámogatást nyújtani. Ennek megfelelően ezek a járművek könnyebbek, kisebb tűzerővel rendelkeznek, valamint kevésbé páncélozottak, a páncélvédelem a gyalogság megvédésre szolgál szállítás közben. Jellemzően, de nem kizárólag gumikerekes járművek.

Ezzel szemben a gyalogsági harcjármű (angol terminológiában IFV) feladata a gyalogság szállításán és tűztámogatásán túl, hogy önállóan, akár gyalogság kirakása nélkül tudja megvívni a harcot. Ennek megfelelően erősebben páncélozott és igen jelentős tűzerővel rendelkezik. A Puma 30 milliméteres gépágyúja élőerő és könnyebben páncélozott célok leküzdésére alkalmas alapvetően, de kevésbé modern harckocsik ellen szemből is hatékony (pl az amerikai Bradley-k és az iraki T-55-k esete az első Öböl háborúban). Ezen felül rendelkezik Spike páncéltörő rakétákkal, amelyekkel a modern tankokat is képes megsemmisíteni. Jellemzősen, de nem kizárólag lánctalpas járművek. Szóval ez a típus, egy klasszikus, hagyományos, akár tömeghadseregekkel megvívott, gépesített háború igáslova.

A tank, vagyis a konkrét esetünkben a Leopard nem szállít senkit, abban csak a személyzet ül, és ezekben nagy hangsúly van a fegyverzeten.

Reguláris csaták

A második világháború óta ugyan klasszikus háború ritkán zajlott a térségünkben, vagyis nem láttunk olyat, hogy reguláris hadseregek csaptak volna össze, de ha egy ilyen ütközetet elképzelünk, akkor ott elöl mennének a védett és nagy tűzerejű harckocsik, vagyis a Leopardok és mögöttük lopakodnának a Pumák.

Az ő feladatuk az, hogy miután a Leopardok leadták a megsemmisítő erejűnek szánt lövéseket a célpontok ellen, és az ellenség megközelíti a gyalogságával a tankokat, akkor a gyalogság kiszáll a Pumákból és igyekszik kézitusában megvédeni az értékes tankokat.

A harckocsik ugyanis sérülékenyek az ellenséges gyalogság kézi páncéltörővel legyőzné őket.

Gerillák ellen

Valójában azonban a magyar tankokat nem klasszikus csatákban, hanem gerillák ellen szokták bevetni, ilyen ütközetek zajlanak Afganisztánban, Irakban.

Ez azért más, mert ilyenkor a tankokat, szállító járműveket nem szemből lövik, hanem oldalról, hátulról, itt még fontosabb, hogy a harckocsinak legyen kísérete.

Például Szíriában a török Leopardokat eléggé megtépázták a gerillák, mert nem volt megfelelő gyalogsági védelmük, a tankok messziről próbáltak lövöldözni, de az Iszlám Állam gerillái vagy kilőtték őket a vállról indítható kézi páncéltörő fegyvereikkel, vagy odakúsztak és közelről, felülről kézigránátokkal találták meg a gyenge pontokat (elsősorban a ventilátor-rendszert).  Ez természetesen nem a gépek hibája volt, hanem rossz alkalmazás, vagyis katonai malőr.

Puma

A Népszava szerint kiszemelt Pumáknak is többféle páncélozottságú változata van. Ez egy átváltás, hiszen amelyik jármű könnyebb, azt egyszerűbb szállítani és fürgébb, de védtelenebb. Egy  Puma azért erősen páncélozott és a jármű alváza az aknák ellen igyekszik védelmet nyújtani. Ez a missziókban, így Afganisztánban hasznos lehet, hiszen amikor mi korábban elmentünk Afganisztánba a civil Mercedes G-osztály, minimálisan páncélozott katonai verziójával, amit levetett német készletekből kaptunk, az amerikaiak csak mosolyogtak, aztán gyorsan segítettek pár páncélozott Humvee-géppel. 

Rovatok