Index Vakbarát Hírportál

A Huawei brüsszeli központtal felel a vádakra

2019. március 5., kedd 15:50

Kiberbiztonsági Átláthatósági Központot nyitott a Huawei Technologies Brüsszelben. A cég a központban hozzáférhetővé és vizsgálhatóvá teszi a forráskódjait és lehetőséget biztosít bitszintű vizsgálatokra is. A megnyitón több mint kétszáz szabályozó szerv, telekommunikációs szolgáltató, cég és médium vett részt, és felszólaltak az Európai Unió, a GSMA mobilszövetség és a Világgazdasági Fórum képviselői is – írja közleményében a Huawei.

A céget az utóbbi időben számos támadás érte, az Egyesült államok után néhány európai ország is biztonsági kockázatot lát nemcsak az adatvédelmi szabályok betartása kapcsán, hanem az 5G távközlési hálózatok kiépítésének kérdésben is.

A Huawei válasza a biztonsági aggályokra

A közlemény szerint a felhőmegoldásokkal, a mesterséges intelligenciával és a szoftverekkel kapcsolatos új fejlesztések mindeddig ismeretlen, de globális kihívások elé állítják az infokommunikációs infrastruktúrák védelmét. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nincs egyetértés a kiberbiztonság, a technológiai szabványok és az ellenőrzési rendszerek terén, és hiányzik a támogató jogi-szabályozói környezet. A kiberbiztonság biztosítása közös felelőssége az iparág szereplőinek és az egész társadalomnak, mert a növekvő biztonsági kockázatok súlyos veszélyeket jelentenek a jövő digitális társadalmára.

Ezekre a kihívásokra válaszolva nyitotta meg a Huawei a Kiberbiztonsági Átláthatósági Központját Brüsszelben, amelynek célja, hogy olyan közös platformot biztosítson kormányzati ügynökségek, szakértők, iparági szövetségek és a szabványokkal foglalkozó szervezetek számára, ahol együttműködnek a digitális korszak biztonságán és fejlődésén – írja a cég.

A bizalmat tényekre kell alapozni, a tényeket bizonyítani kell, a bizonyítást pedig közös iparági szabványok alapján kell elvégezni. Hiszünk abban, hogy mindez a bizalom építésének hatékony modelljeként működhet a digitális világban

– mondta a központ megnyitóján Ken Hu, a Huawei elnök-vezérigazgatója.

Mire jó egy ilyen központ? 

Egyrészt bemutatja a Huawei kiberbiztonsági rendszerét és gyakorlatait a tervezéstől az ellátási láncon és a kutatás-fejlesztésen át egészen a termékekig és szolgáltatásokig. Másrészt segíti a kommunikációt és az információcserét a Huawei és a kulcsfontosságú iparági szereplők között.

A központ emellett termékbiztonsági és ellenőrzési platformot biztosít majd a Huawei felhasználóinak, 

Azaz hozzáférést nyújt a forráskódok megtekintéséhez és ellenőrzéséhez, illetve a termékek szétszereléséhez, bitszintű vizsgálatához.

A vállalat mind az ügyfeleket, mind a szabályozó és az iparági szabványokkal foglalkozó szervezeteket szívesen látja a központjában, ahol bárki bevizsgálhatja majd a készülékét.

Rovatok