Index Vakbarát Hírportál

Videó is készült a Hajabusza-2 legfontosabb feladatáról

2019. március 5., kedd 22:55

A Hajabusza-2 japán űrszonda a Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő Ryugu aszteroidán való landolásáról tett közzé videót a Japán Űrügynökség. A felvételen az is látszik, ahogy a 2014 decemberében útnak indított szonda lövedéket lő a kisbolygóba, hogy mintát vehessen belőle.

Ahogy korábban írtuk, a japán szonda február 22-én szállt le a Ryugu felületére, hogy mintát vegyen az aszteroidából. Ehhez egy 5 grammos, tantálból készült lövedéket lőtt a kisbolygóba, amely 300 méter per másodperces sebességgel csapódott bele a felszínbe. A szonda végső célja, hogy a kirobbanó kőzettöredékekkel visszatérjen a Földre.

Az egy kilométer átmérőjű égitestről az űrkutatók úgy gondolják, hogy különösen sok vizet és szerves vegyületeket tartalmaz, kora pedig megegyezik a Naprendszer korával, azaz 4,6 milliárd éves lehet. Ahogy a felvételen is látszik, a mintavétel után a Hajabusza-2 visszatért az eredeti pozíciójába, a kisbolygó felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba.

A Hajabusza-2 várhatóan az év végén hagyja el az aszteroidát, és a terv szerint 2020-ban érkezik majd vissza a Földre a begyűjtött kőzetmintával együtt.

Rovatok