Index Vakbarát Hírportál

Ketaminszármazékos orrszprével lehet küzdeni a depresszió ellen

2019. március 6., szerda 13:49

Egészen bizarr gyógyszert engedélyezett az FDA Amerikában, és azt is elég nehéz elképzelni, hogy a depresszió ellenszere ezután egy ketaminszármazékot tartalmazó orrszpré lesz, pedig egy ideje már kutatják a szer biztonságos gyógyászati felhasználását.

Nem lapul majd a zsebekben

A páciensek az orrszprét csak akkreditált orvosi rendelőben vehetik igénybe, haza nem vihetik, mivel mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel. Minden pácienst, aki a kezelésben részesül, regisztrálnak és nyomon követik őket, hogy a szer biztonságát és hosszú távú hatásait ellenőrizhessék.

"A kezelésekre nem reagáló, azaz nagyon súlyos, életveszélyes depresszió esetében régóta szükség volt további hatásos szerekre" - mondta Tiffany Farchione, az FDA kutatója. Az új szert csak szájon át szedhető antidepresszánssal együtt, kizárólag olyan esetekben lehet majd használni, amikor más orvosságok nem hatnak.

A ketamin eddig partidrogként és lónyugtatóként volt ismert

A ketamint orvosok és állatorvosok régóta használják fájdalomcsillapításra, valamint illegális partidrogok gyakori alapanyaga is. A most engedélyezett orrszpré hatóanyaga közeli kémiai rokona az ofketaminnak, melyet évtizedek óta használnak műtétet előkészítő, erős fájdalomcsillapításra.

Az 1990-es években a rave irányzat illegális drogként kezdte használni, mivel pszichedelikus reakciókat vált ki. Legújabban néhány orvos - az FDA hivatalos jóváhagyása nélkül - depressziós pácienseket kezelt vele.

Mikor használják majd a depresszió elleni orrszprét?

Amerikában akár 7,4 millióan is élhetnek súlyos, kezelésekre nem reagáló depresszióval a hatóság szerint. Az 1980-as évek vége, a fluoxetin elterjedése óta nem történt fontosabb innováció az antidepresszánsok területén. A ketamin és az orrszprében lévő származéka másképp működik, mint a szerotonin hormon visszavételét gátló fluoxetin: a glutamát nevű anyagra hat, melyről úgy vélik, visszaállítja az agyi kapcsolatokat, amelyek segítenek enyhíteni a depressziót.

A szer, ha működik, hatása szinte azonnali, ami azért fontos, mert "a depressziós betegek nagyon szenvednek, igen erősen gátolja cselekedeteiket a betegség" - mondta John Mann, a Columbia Egyetem pszichiátere. Hozzátette, hogy ha a szer nem működik, gyorsan más kezelésre lehet váltani.

Az FDA által jóváhagyott eszketamin a tanulmányok eredményei alapján jelentősebb enyhülést adott, mint a hatóanyag nélküli szer.

(MTI)

Rovatok